Хърватска демократична общност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърватска демократична общност
Hrvatska demokratska zajednica
HDZ logo.svg
РъководителАндрей Пленкович
ОснователФраньо Туджман
Основана17 юни 1989 г.
СедалищеЗагреб, Хърватия
Членове~220 000[1]
Член наЦДИ, МДС
Идеологияхристияндемокрация
консерватизъм
Полит. позицияцентър-дясно
Група в ЕПЕНП
Цветове  Синьо
Събор
61 / 151
Европарламент
4 / 12
Сайтwww.hdz.hr
Знаме на партията
Flag of the Croatian Democratic Union.svg
Хърватска демократична общност в Общомедия

Хърватската демократична общност (ХДО) (на хърватски: Hrvatska demokratska zajednica, HDZ) e дясноцентристка християндемократическа политическа партия в Хърватия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Партията е основана е през 1989 г. През 1990 г. успява да спечели абсолютно мнозинство в първите многопартийни избори в Хърватия. Със своето мнозинство в хърватския парламент партията прокарва през декември същата година нова конституция на републиката, която позволява малко по-късно да се проведе референдум за независимост на Хърватия.

Хърватската политика по време на войната в Босна и Херцеговина води до появата на редица течения вътре в ХДО. Групата около Стипе Месич и Йосип Манолич се застъпва за бързо прекратяване на агресивната политика в Босна.

Така наречените технократи от партията считат за главен приоритет възстановяването на икономиката на Хърватия. Франьо Туджман заема позиция, която не удовлетворява групата около Месич и Манолич, което води до нейното отцепване от ХДО и образуването на т.нар. Хърватски независими демократи.

Смъртта на Туджман предизвиква временна криза в ХДО, която е преодоляна от новия председател на партията Иво Санадер. На парламентарните избори през 2003 г. ХДО успява да спечели 66 от общо 152 места в хърватския парламент и отново поема управлението на страната. През 2007 г. Санадер е преизбран, но през 2009 г. отстъпва министър-председателския пост на Ядранка Косор. Изправено пред тежки корупционни скандали и резултатите от глобалната икономическа криза, правителството губи популярност. На изборите през 2011 година ХДО участва в коалиция с две малки десни партии, която получава 24% от гласовете, и с 44 депутати за пръв път от 1990 година тя не е най-голямата парламентарна партия.

През 2015 година партията оглавява дясноцентристка коалиция, която е първа на изборите с 33% от гласовете, като Хърватската демократична общност получава 51 от 151 места в парламента. През 2016 година коалицията получава 36% от гласовете, партията има 59 от 151 места в парламента.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Plenković: Započinjemo novo poglavlje – HDZ će postati središnja snaga razvoja Hrvatske. // Хърватска радиотелевизия. 17 юли 2016. (на хърватски)