Строително-информационен модел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Строително информационен модел идва от английското Building Information Modeling (BIM). Чрез BIM се създава и управлява документацията за един проект през целия му живот. т.е. от архитекта, през инженерните специалности, през строителите и след това поддръжката на сградата.

С BIM се създава модел на сградата, като се използват конструктивни и архитектурни елементи в реалните им размери, както и действително оборудване и обзавеждане, предоставено от производителите им. Проектирането вече е с обекти, а не линии. Създавайки 3D модел с оборудване в реалните си размери получаваме точни количествени сметки и лесно се засичат конфликти между отделните елементи на сградата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Какво е BIM и трябва ли ни?

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Building Information Modeling“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.