Строителство Имоти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Строителство Имоти“
Информация
Вид седмичник
Начало 1992
Цена 0.40 лв.
Главен редактор Атанаска Парпулева
Език български език
Седалище Пловдив, бул. „Христо Ботев“ 92 Г, ап. 5
Сайт www.stroitelstvoimoti.bg

Вестник „Строителство имоти“ в Пловдив е сред най-старите отраслови издания в България и определено най-дълголетното от всички, създадени след 1989 г.

Започва да излиза през 1992 г. на 8 черно-бели страници формат А3. 2 години по-късно удвоява обема си и до 2002 г. излиза на 16 черно-бели страници.

От тази година вестникът преминава на цветен печат и добавя нови 8 страници към обема си. До 2006 г. вестникът запазва регионалния си характер и е издание за архитектурно-строителната колегия в Пловдив. От тази година се отварят кореспондентски пунктове в София, Варна, Бургас, Благоевград, Видин, Монтана и Плевен и по страниците навлиза национална проблематика. Като отделен 4-страничен раздел се обособява рубриката „Имоти“.

Вестникът запазва тези си характеристики и днес.

От второто полугодие на 2010 г. вестникът се отпечатва на ролна машина върху 24 пълноцветни страници. Това позволи рязко увеличаване на тиража и разпространението му.

„Строителство имоти“ се получава и чете във всички държавни институции с отношение към проектантско-инвестиционния процес и всички областни управи. Абонати са му кметовете, заместниците им по строителството, главните архитекти и отделите „ТСУ“ на всички общини. Постоянни получатели са му браншовите съюзи и камари, стопанските и индустриалните структури. Над 600 строителни фирми и още толкова проектанти и инженери са негови абонати. Вестникът се разпространява в големите строителни хипермаркети в страната.

„Строителство имоти“ е официален медиен партньор на Камарата на архитектите в България и Националното сдружение за недвижими имоти. Бил е медиен партньор на редица значими събития в бранша и специализирани изложения като варненското „Трите ключа“, изложба „Градът“ в пловдивския панаир, последния панаирен „Стройтех 2010“.

От 1998 г. вестникът издава годишен „Справочник на проектанта и строителя“. Изданието се обновява всяка година. То съдържа рекламна и информационна част, включваща предмета на дейност и координатите на фирми от областта на строителството в цялата страна, систематизирани и подредени по браншове, както и актуални връзки към институциите, организациите и сдруженията, свързани със строителния процес.

Online издание[редактиране | редактиране на кода]

„Строителство имоти“ е сред първите вестници в страната, които са експонирани в интернет – още през 1998 г. От 2007 г. е сайтът му www.stroitelstvoimoti.bg. На него се представя най-новият брой, в рубриката „Бюлетин“ се публикуват оперативни новини, свързани с отрасъла и икономиката. От сайта има връзки към всички основни държавни и стопански институции, отрасловите съюзи, камари и асоциации. В рубриката „Имоти“ са публикувани над 300 актуални обяви, които се обновяват всеки ден. Съществува и „Справочник“ с каталожни данни за целия отрасъл.

„Строителство имоти“ е и със свой профил във Фейсбук.

Годишни награди[редактиране | редактиране на кода]

От 1997 г. вестникът раздава годишни награди „Архитект на .... година“, „Конструктор на .... година“ и „Строител на .... година“. Кандидатстват осъществени проекти от цялата страна, които се оценяват от национално жури, в което са представени всички значими за отрасъла институции. То определя призьорите с тайно гласуване, чиито резултати се огласяват на традиционно тържество в Гранд хотел „Пловдив“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]