Съдова енергетична установка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Съдова енергетична установка – комплекс от машини, механизми, теплообменни апарати, източници на енергия, устройства и тръбопроводи и други системи предназначени за осигуряване на движението на съда, а също и снабдяване с енергия на различните му механизми.

В състава на енергетичната установка влизат:

  • ГЕУ – главна енергетична установка (привеждаща съда в движение) – подразделя се на:
  • Спомагателни механизми – служат за осигуряване на съда с електроенергия, пара (за битови нужди или почистване на танковете), прясна вода и др.

В зависимост от принципите на работа и типовете главни двигатели и източници на енергия съдовите енергетични установки се подразделят на:

В съда енергетичната установка се помества в специални помещения:

Според способа на предаване (трансмисията) на мощността към движителя се делят на:

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Судовая энергетическая установка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.