Танчо Кривчов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Танчо Стоянов Кривчов)
Танчо Кривчов
български революционер
Роден
1854 г.
Починал
1924 г. (70 г.)

Танчо Стоянов Кривчов бил син на земеделец. Отначало учил в местното килийно училище, а след това в съседното село Паничери при даскал Найден Сланинков. През 1874 г. станал учител в родното си село, където учителствал и през 1875 и част от 1876 г. Въвел звучния метод при обучението, при това на новобългарски език, писалката, плочата и др. революционни за времето си методи и пособия.

Посветен е в революционното дело вероятно от своя учител Найден, който се познавал лично с Левски. Възможно е при честите си посещения в Пловдив даскал Танчо да е бил във връзка с някои от хората, заети с революционното дело. Липсват сведения за революционен комитет в с. Демирджилери, селото не е било посещавано нито от Левски, нито от Волов и Бенковски, но въпреки това Танчо бил негов представител на Оборище и присъствал на всички заседания. Няма данни за подготовката на въстание в селото, което останало спокойно и след избухването на бунта.

Турската власт обаче подозирала Танчо и затова след разгрома на въстанието той бил принуден да се укрива в близките гори. Това продължило доста дълго и едва в края на 1877 г. след застъпничеството на влиятелни хора пред властта той се прибрал в селото си. След Освобождението дълги години учителствал. На старини ослепял и завършил живота си в мизерия, забравен от всички. Починал през 1924 г. Чак тогава се сетили за него и му устроили тържествено погребение, на което се стекло цялото село.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

„Оборищенци“ (Сборник от исторически очерци за народните представители на Оборище през 1876 година), редакция и съставителство Христо М. Йонков, ДВИ, С., 1972.