Телевизионен канал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Телевизионна мрежа)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Телевизионна мрежа пренасочва насам. За филма от 1976 г. вижте Телевизионна мрежа (филм).

Телевизионен канал[1] е физически или виртуален канал за комуникация, по който се разпространяват телевизионни сигнали. За наземно (ефирно) радиоразпръскване на телевизионни сигнали с честотна модулация УКВ-ЧМ са отделени честотните ленти 49-100 MHz (метров обхват-1), 174-230 MHz (метров обхват-2) и 470-862 MHz (дециметров обхват). Каналите могат да се споделят от различни предаватели или оператори на кабелна телевизия в зависимост от местоположението или доставчика на медийни услуги.

В зависимост от международния план за използване на радиочестотите в даден регион каналите за аналогова телевизия са с типична ширина 6, 7 или 8 MHz и затова точните честоти, както и тяхното номериране варират в различните страни и региони. При цифровата телевизия каналите са същите, но чрез технология на мултиплексиране на сигнала (виж мултиплекс), всяка радиочестота може да носи няколко цифрови телевизионни канала.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България и в други страни от Източна Европа е приет стандарт, според който спектърът, предназначен за телевизия, се разпределя на 12 телевизионни канала в метровия обхват, с офсет на честотите за изображение и звука от 6.5 MHz и канали от 21 до 69 в дециметровия обхват с офсет от 5.5 MHz.[2].

Разпределението на честотите и телевизионната дейност подлежат на регулация, различна в различните страни (в България честотата се дава с лицензия от Комисия за регулиране на съобщенията, а съдържанието на програмите се наблюдава от Съвета за електронни медии). Едно предприятие може да притежава един или повече телевизионни канали. В България редът за осъществяване на телевизионна дейност се определя от Закона за радиото и телевизията (виж телевизионен оператор).

Радиочестотен спектър на телевизионните сигнали в България
ТВ канал Телевизия Образ Звук
честота, MHz мощност, W честота, MHz мощност, W
7 Българска национална телевизия 183.25 500 189.75 250

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Други наименования, които се срещат са телеканал, телевизионна програма (например: първа програма, втора програма) и телевизия (може да означава както съвкупността от всички телевизионни канали, така и определен канал), а понякога за краткост и само канал.
  2. Телевизионни обхвати