Теория на фирмата

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Теория на фирмата се състои от известен брой икономически теории, които описват природата на фирмата, компанията и корпорацията, включително нейното съществуване, поведение и нейното отношение към пазара.

Теория на фирмата се стреми да отговори на следните въпроси:

  1. Съществуване – защо възниква тази фирма?
  2. Граници – защо границите между фирмата и пазара са локализирани точно на определено място? Кои транзакции са извършвани вътрешно и коги договаряни на пазара?
  3. Организация – защо фирмата е структурирана по точно определен начин? Какво е взаимодействието чмежду формалните и неформалните отношения?
  4. Хетерогенност на фирмените действия/представяне – кое подтиква различните действия и различното представяне на фирмата?

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Theory of the firm“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.