Торпеден апарат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Торпедните апарати на подводницата Б-396 от проекта 641Б.
Торпеден апарат на надводен кораб USS Mustin (DDG-89).

Торпеден апарат – установка за стрелба с торпеда и тяхното съхранение.

Най-разпространени са торпедните апарати с тръбна конструкция. Отвън тръбата се разполагат устройствата за изстрелване, приборите за дистанционно въвеждане на данни в торпедото, контролните прибори, стоперните устройства и спусъка за активиране на механизмите на торпедото.

Торпедата се изстрелват чрез сгъстен въздух от бутилки под налягане или от налягането на изгорелите газове на стартов барутен заряд.

Чрез торпедните си апарати подводниците са способни да поставят морски мини, да изстрелват крилати ракети.

Видове торпедни апарати на надводните кораби:

  • Неподвижно закрепени.
  • Подвижни.
  • С фиксиран ъгъл на стрелбата.
  • Носочваеми.

Торпедните апарати на надводните кораби могат да имат от 1 до 5 тръби.

На подводниците торпедните апарати са неподвижно закрепени в носовата и кърмовата част на корпуса. Служат за изстрелване както на самите торпеда, така и за пускане на ракето-торпеда, крилати ракети, в отделни случаи за изстрелване на безпилотни летателни апарати. В аварийни условия торпедните апарати могат да се използват за евакуация на екипажа от подводната лодка.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Торпедный аппарат“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​