Убийствата на улица „Морг“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Убийствата на улица Морг)
Убийствата на улица „Морг“
The Murders in the Rue Morgue
АвторЕдгар Алън По
Първо издание1841 г.
 САЩ
Оригинален езиканглийски
Жанрразказ
детективска история
Убийствата на улица „Морг“ в Общомедия

Убийствата на улица „Морг“[1] е разказ от 1841 на американския писател Едгар Алън По, в жанр детективска история. Заедно с разказите „Загадката на Мари Роже“ и „Похитеното писмо“, „Убийствата на улица „Морг““ влиза в трилогията на автора за френския любител на мистерии Огюст Дюпен.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

На парижката улица „Морг“ е извършено жестоко убийство. Убити са вдовицата мадам Л' Еспаниѐ и дъщеря ѝ. Вестник разкрива, че гърлото на майката е разрязано така, че едва се държало, а дъщерята е била задушена и напъхана в комин.

Дюпен прочита във вестника статията за това убийство. Заподозрян и арестуван бил някой си Льобен, когото Дюпен познавал. Любителят на мистерии е убеден, че приятелят му не е виновен и започва да разследва случая. Той се познава с полицейски префект и от него научава обстоятелствата около убийството, а на разказвача на историята (когото той познава), показва статията във вестника, където има и свидетелски показания.

Дюпен открива, че убиецът е орангутан, чийто стопанин сам се предава на полицията. Той е моряк и разказал, че орангутанът повтаря точно неговите действия. Веднъж морякът се опитал да го обезглави по същия начин, както животното убило двете жени. Но маймуната взела брадвата и избягала от къщата на стопанина си по гръмоотвод. По-късно се е вмъкнала в къщата на мадам Л' Еспаниѐ и е направила двойното убийство. Последвайки животното, морякът станал свидетел на убийството. Дюпен решава, че човекът е невинен и го пуска.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Издава се също така и списание „Рю Морг“, което се печата в Торонто. По-късно е създадена и радиостанция със същото име.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Едгар Алън По – Убийствата на улица Морг – Моята библиотека // Моята библиотека. Посетен на 18 февруари 2022.