Убийство на улица Морг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Убийство на улица Морг
The Murders in the Rue Morgue
RueMorgueManuscript.jpg
Автор Едгар Алън По
Първо издание 1841 г.
 САЩ
Оригинален език английски
Жанр разказ
детективска история
Убийство на улица Морг в Общомедия

Убийство на улица Морг е разказ от 1841 на американския писател Едгар Алън По, в жанр детективска история. Заедно с разказите „Загадката на Мари Роже“ и „Похитеното писмо“, „Убийство на улица Морг“ влиза в трилогията на автора за френския любител на мистерии Огюст Дюпен.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

На парижката улица Морг е извършено жестоко убийство. Убити са вдовицата мадам Л' Еспаниѐ и дъщеря ѝ. Вестник разкрива, че гърлото на майката е разрязано така, че едва се държало, а дъщерята е била задушена и напъхана в комин.

Дюпен прочита във вестника статията за това убийство. Заподозрян и арестуван бил някой си Льобен, когото Дюпен познавал. Любителят на мистерии е убеден, че приятелят му не е виновен и започва да разследва случая. Той се познава с полицейски префект и от него научава обстоятелствата около убийството, а на разказвача на историята (когото той познава), показва статията във вестника, където има и свидетелски показания.

Дюпен открива, че убиецът е орангутан, чийто стопанин сам се предава на полицията. Той е моряк и разказал, че орангутанът повтаря точно неговите действия. Веднъж морякът се опитал да го обезглави по същия начин, както животното убило двете жени. Но маймуната взела брадвата и избягала от къщата на стопанина си по гръмоотвод. По-късно се е вмъкнала в къщата на мадам Л' Еспаниѐ и е направила двойното убийство. Последвайки животното, морякът станал свидетел на убийството. Дюпен решава, че човекът е невинен и го пуска.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Филми[редактиране | редактиране на кода]

Песни[редактиране | редактиране на кода]

Съществува също така и списание Rue Morgue, което се печата в Торонто, Онтарио, Канада. По-късно е отворена и радиостанция със същото име.