Уикипедия:Вектор/Въпроси и отговори

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тази страница съдържа някои от най-често задаваните въпроси и съответните им отговори, свързани с промените в стандартния облик на Уикипедия.


Какво се промени?[редактиране на кода]

През лятото на 2010 година, в резултат на Инициативата за подобряване използваемостта на Уикимедия, потребителският интерфейс на Уикипедия претърпява няколко промени под сборното наименование „Бета“. Първо, въведен е нов облик, наречен „Вектор“, който трябва да направи по-лесно намираеми някои обичайни функционалности. Лансирани са голям брой нововъведения в режима на редактиране, включително обновена лента с инструменти за редактиране, диалогови прозорци подпомагащи въвеждането на препратки и таблици, вграден уикипищов, подпомагащ потребителите в работата им с най-често използваните функционалности. Освен това, променен е и дизайнът на сайта с цел опростяване на цялостната навигация и полето за търсене е преместено на по-интуитивно място горе вдясно. За повече обяснение на тази промяна, вижте статията „Why did we move the search box?“ в техничарския блог на Уикимедия.

Надеждите на екипа разработчици са, че потребителите ще намерят тези промени за полезни. За онези, които желаят да продължат да използват оригиналните функционалности и дизайн, в горната част на страниците в сайта има връзка „Излизане от Бета“ с (незадължителен) въпросник за обратна връзка.

Защо се правят тези промени?[редактиране на кода]

Уикипедия и останалите проекти, поддържани от Фондация Уикимедия, се създават и редактират от доброволци. Когато начетени хора не могат да участват в редактирането на Уикипедия, понеже го намират за твърде сложно и объркващо, това е сериозен проблем, който подкопава потенциалното качество, широта и дълбочина на представяне на предлаганото съдържание. С други думи, дори и вие като читатели да не допринасяте към Уикипедия, колкото по-лесно е за други ерудирани хора да допринасят, толкова по-полезен ресурс ще бъде Уикипедия и за самите вас.

Когато отначало е бил разработен, софтуерът, с който работи Уикипедия, е бил смятан за достатъчно приветлив за потребителите. По днешните стандарти обаче той не е вече нито толкова приветлив, нито толкова добре организиран като други видове софтуер. Ето защо, за да бъде подобрена Уикипедия, са предприети тези множество съществени промени, започвайки с първите софтуерни тестове през април 2010.

Как беше взето решението да се внедрят тези промени?[редактиране на кода]

Началото е поставено през януари 2009 година, когато е изграден малък екип, който да проучи и подобри използваемостта на преживяването на потребителите на Уикипедия и сродните й проекти. Първото изследване на използваемостта и потребителското преживяне (Usability and Experience Study, UX Study) е направено през март 2009 година. Публично достъпна е цялата документация и видео от изследването. На базата на резултатите от него са направени серия от подобрения, пуснати за публично тестване през август 2009 година. Благодарение на обратната връзка от потребителите итеративно са отстранени грешките и през октомври 2009 година е проведено (второ проучване), което валидира някои от направените промени и довежда до допълнителни подобрения.

Публикуваната през април 2010 година версия на софтуера представя множество от промени, мащабно тествани и използвани от повече от 500 000 потребители. Средно 80% от потребителите, които са изпробвали „Бета“, са продължили да я ползват, но са събрани и подробните отзиви от останалите потребители за техните причини да напуснат програмата. Тази обратна връзка е използвана за по-нататъшни промени, много от които касаят специфични за различните езици проблеми. Публично е споделена пълната документация за изследването на недоволните от „Бета“ потребители.

Защо не са направени по-големи промени в потребителския интерфейс?[редактиране на кода]

Това е само началото. Направени са множстево допълнително промени, които все още са във фаза на активно тестване и разработка. Тези промени могат да се видят от прототипния сайт. След като тези промени бъдат валидирани чрез проучване на потребителите, те ще влязат в следваща версия на софтуера, която ще бъде публикувана по-късно през годината.

Потребителското преживяване се превърна в основна грижа на Фондация Уикимедия. Вече ще са регулярна практика промените и подобренията в интерфейса, които целят да подобрят преживяването не само на новодошлите редактори, но и на читателите и редакторите с по-голям стаж. По-специално ще се проучва най-добрата стратегия за внедряване в Уикипедия и сродните ѝ проекти на пълноценен текстов редактор.

Ще влезе ли в сила тази промяна за всички езикови версии?[редактиране на кода]

Промените в стандартния потребителски интерфейс първо навлязоха в Общомедия в началото на април 2010 година. На 13 май примерът последва Англоезичната Уикипедия, а другите езикови версии на Уикипедия и останалите сродни проекти на Фондация Уикимедия ще възприемат новия облик с течение на времето. Продължава работата на международната доброволческа общност по превод и локализация на новите системни съобщения на софтуера в уикито translatewiki.net.

Къде изчезна бутонът за наблюдение?[редактиране на кода]

Можете да прибавите дадена страница към списъка си за наблюдение (или да я извадите от него), като щракнете на бутона със звездичката, която се намира най-горе на страницата точно до бутоните „Преглед“, „Редактиране“ и „История“.

Сигурно ли е, че моите скриптове, стилове, джаджи и външни инструменти ще продължат да работят?[редактиране на кода]

Тествайте вашите скриптове, стилове, джаджи и външни инструменти с новите настройки и ще можете да проверите съвместимостта им и да видите дали не се появяват някакви грешки. Това можете да направите, като щракнете на връзката the „Изпробване на Бета“ в горната част на всяка страница, и така активирате настройките, които ще станат валидни по подразбиране за всички потребители.

Друг начин да изпробвате съвместимостта на персоналните си настройки с новия облик е като залепите в края на интернет адреса на страницата низа ?useskin=vector. Така ще видите как изглежда съответната страница с облик „Вектор“. Например URL http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия ще стане http://bg.wikipedia.org/wiki/Уикипедия?useskin=vector.

Как да си изключа новите функционалности?[редактиране на кода]

Ако искате да изключите новите функционалности на „Бета“, моля, последвайте инструкциите по-долу:

  1. Влезте с потребителската си сметка в системата
  2. Щракнете на връзката „Излизане от Бета“, която се намира в горната част на екрана, точно от лявата страна на връзката към личната ви потребителска страница.

Винаги можете да включите отново тези функционалности, като отново щракнете на връзката „Изпробване на Бета“, която ще се появи на същото място.

Защо вече не ми работят скриптовете (monobook.js) и стиловете (monobook.css)?[редактиране на кода]

Ако искате да продължите да използвате досегашните си персонализирани скриптове и стилове (monobook.js и monobook.css), само трябва да копирате съдържанието им в съответните нови страници vector.js и vector.css.

Как да си настроя новия облик?[редактиране на кода]

Прочетете съветите за персонализация на новия облик „Вектор“.