Уикипедия:Липсващото ръководство/Редактиране, създаване и поддръжка на статии/Редактиране за първи път

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Уикипедия: Липсващото ръководство

Всеки може да редактира Уикипедия — включително Вие. Това е така. Няма такса и не е необходимо да се регистрирате. Дори не е необходимо да имате и-мейл.(макар че, щом четете тази книга, вероятно вече сте си направили). Както се обяснява във въведението, всички статии на Уикипедия са колективно усилие. Можете да скочите веднага вътре и да добавяте своето знание само с няколко клика и малко писане.

Тази глава обяснява, какво виждате когато отворите прозорец на Уикипедия за редактиране и как да се упражнявате, да преглеждате и да запазвате Вашите редакции. Ще научите няколко други основни редакторски умения — как да създавате линк от една статия към друга и как да редактирате отделен раздел в статия вместо цялата статия. След като веднъж вече се въоръжите с тези умения Вие вече сте напълно готов/а за първата стъпка в реалното уикипедианско редактиране — идентификация на статия, която се нуждае от редактиране.

Съвет

Можете да се гмурнете веднага и да започнете да редактирате и без да си създавате сметка(акаунт) в Уикипедия(т.е. да си създадете потребителско име). Обаче, има някои предимства да притежавате потребителско име — повишена защита на личните данни и възможността да притежавате собствена потребителска страница — за да посочим две от тези предимства. Така че, имате избор: Можете да следвате главите в тяхната последователност или първо да скочите на Настройка на потребителската сметка и личното пространство, Глава 3 и да си създадете потребителско име, а след това да се върнете на Документиране на източниците, Глава 2

Начинът да се редактира в Уикипедия[редактиране на кода]

Опитните уики-редактори разбират едно нещо преди всичко друго: Уикипедия е колективно дело. Няма от какво да се плашите, тъй като имате подкрепата на цялата общност от изследователи, проверяващи фактите, и коректори. Като държите винаги отчет за следните положения, ще постигнете правилният начин на мислене относно ефективното редактиране:

  • Не е необходимо да знаете всичко за Уикипедия, за да редактирате статия. Уикипедия има буквално стотици страници относно политика, ръководни принципи, и информация от вида „как-да“ за големи и малки букви, категоризиране, цитиране, авторско право, предупредителни клаузи за освобождаване от отговорност, знаци от чужди езици, озаглавяване, създаване на отстъпи, линкове, списъци, неутралност, произношение, тагове и шаблони (това са само някои от тях). Ако не успявате да направите нещо веднага по най-правилния начин, не се безпокойте, не сте единственият.
  • Можете да допринасяте и без да редактирате въобще. Ако виждате проблем в статия, но не знаете (все още) как да го поправите, или знаете как да го поправите, но не можете да редактирате страницата (някои страници са напълно защитени, по правило за кратък период от време) все пак можете да помогнете, като публикувате конструктивен коментар на страницата за статията наречена „Беседа“ или дискусионна страница. (Глава 8 обсъжда в детайли дискусионните страници). Ако не искате или не можете да редактирате директно, има и други начини да помогнете.

Упражнения в пясъчника[редактиране на кода]

Дори и да сте писали и редактирали много с различни видове софтуер в миналото, все пак се нуждаете от известна практика с инструментите на Уикипедия. За щастие Уикипедия има страница, наречена Пясъчник, където редакторите могат да се упражняват без да се страхуват, че могат да повредят нещо. В тази глава ще поработите в пясъчника вместо да редактирате реални статии.

Запомнете, че докато напредвате през страниците на тази книга (или винаги, когато редактирате), ако срещнете нещо, което не разбирате, винаги можете да отидете в пясъчника и да направите там няколко теста. Няма да развалите нищо и можете да експериментирате там колкото искате, докато разберете как работят нещата. Може даже да се упражнявате, като повтаряте действителните редакции, които са показани на страниците на тази книга.

От всяка страница в Уикипедия можете да отидете в пясъчника по един от следните два начина:

  • В кутията за търсене в лявата страна на екрана напишете У:ПЯС и натиснете клавиша Return (Enter). Трябва да внимавате да го изпишете изцяло с главни букви и да няма интервал след двоеточието.
Съвет

У:ПЯС e съкращение и ще виждате и други като него, докато четете книгата. Ако искате да изгорите малко повече калории, напишете в кутията за търсене цялото име на страницата, на която желаете да отидете, в случая Уикипедия:Пясъчник. Също така, забележете, че Shift+Alt+F (Shift-Control-F за Mac) ще Ви заведе директно в търсещата кутия.

Къде е търсачката?

Ако сега започвате работа с Уикипедия, най-вероятно използвате стандартните настройки, при които търсачката е горе вдясно на екрана. Ако вече имате регистрация в Уикипедия, можете да разположите търсачката някъде другаде, променяйки вашия облик в настройките на Уикипедия. Ако използвате облик Monobook, търсачката е вляво. Ако използвате облик Nostalgia, трябва да скролирате до дъното на страницата за да видите търсачката.

Вашият избор на облик засяга и други аспекти на това, как изглежда Уикипедия. Виж секцията за „Облик“/skins за повече информация.

  • Кликнете на таб-бутона „Редактиране“ в горния край на която и да е страница, за да влезете директно в редакционен режим. Ще видите в дъното на страницата (превъртете с плъзгача надолу, ако е необходимо) следното: „Не копирайте. • Не вандализирайте. • Пишете енциклопедично, неутрално и с източници. • За тестове използвайте пясъчника.“ Думата пясъчник е удебелен линк — просто кликнете на него.

И двата способа Ви отвеждат бързо до пясъчника. Просто използвайте този метод, който Ви се струва по-лесен за запомняне. Фигура 1-1 показва пясъчника преди започване на редактиране.

Фигура 1-1. Горната част на пясъчника, в нормален изглед. Можете да четете какво има на екрана, но не и да го променяте. За да влезете в режим на редактиране, просто кликнете по таб-бутона „Редактиране“.

Начало, преглед и съхраняване на Вашата редакция[редактиране на кода]

Редактирането в Уикипедия е доста подобно на използването на текстов редактор със съвсем основни функции, с няколко инструмента за редактиране, поставени в него. Пишете текст в редакционната кутия, след това кликвате върху бутоните за предварителен преглед и накрая съхранявате Вашата работа.

Добавяне на текст[редактиране на кода]

Редактирате Уикипедия в голяма, бяла текстова кутия в средата на прозореца. За да попаднете в тази кутия, трябва да влезете в редакционен режим.

1. В кутията за търсене в лявата страна на екрана напишете У:ПЯС и натиснете Enter, за да попаднете в пясъчника.

В тази глава ще работите само в пясъчника, така че реално няма да промените статии в Уикипедия.

2. На страницата-пясъчник (Фигура 1-1) кликнете върху таб-бутона „Редактиране“.

Сега сте в режим на редактиране, така както е показан на Фигура 1-2.
Фигура 1-2. Пясъчникът в режим на редактиране. Текстът в кутията (поле за редактиране) е само примерен - това, което виждате зависи от това, които другите редактори са написали по страницата. Бутонът „Редактиране“ горе над полето за редактиране е стандартен; отваря най-често употребяваните опции за форматиране на съдържанието.
Забележка

Ако долният край на Фигура 1-2 Ви изглежда смущаващо, не се безпокойте, има не повече от две дузини елементи, които редакторите в Уикипедия постоянно използват, освен в изключително редки случаи. Ако сте любопитен, Приложение А Обиколка из една страница на Уикипедия Ви дава пълен справочник на елементите от дъното на екрана, както и на всички икони на редакционната лента с инструменти.

3. Изтрийте всичко, освен първите три линии, които са инструкции.

Съдържанието на редакционната кутия трябва да изглежда като на Фигура 1-3. В тази кутия Вие ще напишете малък текст, който съдържа удебелено и италик (наклонено) форматиране, както и заглавия на раздели.
Фигура 1-3. Полето за редактиране след като е изтрито всичко освен първите три реда. Сега полето за редактиране е готово да добавите Вашия текст. От останалото, първият ред е Шаблон (виж секцията за шаблони, отдолу), а вторият и третият ред са невидим коментар — тоест видим само в режим на редактиране.
Забележка

Ако някой е изтрил инструкциите от първите три реда, не се безпокойте, стъпките на тази страница ще работят прекрасно и без тях. Но може да поискате да ги прибавите, за да помогнете на другите потребители да използват пясъчника.

Ако сравните Фигура 1-1 с Фигура 1-3, можете да бъдете озадачени от две неща: какво е предназначението на средните скоби (първата линия в редакционната кутия) и защо текста на Фигура 1-1 не е същия както на „лежащия под него“ текст на Фигура 1-3?

Отговорът на двата въпроса е по същество един и същ: Средните скоби показват, че това е шаблон, а целта на шаблоните, най-общо казано е да се добавя стандартен текст към страницата. Тъй като шаблоните са много важни — ще ги срещнете навсякъде в Уикипедия — има отделен раздел за тях по-нататък в тази глава (виж разделът за озаглавяване на раздели)

4.Напишете текста показан на Фигура 1-4 (с изключения на първите три линии, които би трябвало да се вече там)

За целите на този пример не е необходимо да напишете целия текст, ако нямате желание да го правите. Може даже да напишете текст, измислен от Вас, при положение, че включва всеки един от следващите по-долу компоненти:
  • Заглавие на раздел. Напишете два знака за равенство в началото и два в края на линията с текста.(Ако създадете четири раздела, Уикипедия автоматично ще създаде таблица на съдържанието, както ще видите след малко.)
  • Удебелен шрифт. Напишете три апострофа (') преди и след текста, който искате да удебелите.
  • Наклонен шрифт. Напишете два апострофа преди и след текста, който искате да наклоните.
Забележка

Никога не оставяйте празно поле (интервал, шпация) пред изречение в редакционната кутия, ако не искате текста да излиза извън кутията (което никога не бихте желали, ако пишете статия). С такъв интервал пред началото на реда текста се показва в дълга кутия на светлосин фон. Ако самия текст е дълъг, той излиза извън екрана вдясно и читателят трябва да превърта с хоризонталния плъзгач, за да го види.

Предварителен преглед[редактиране на кода]

Едно от най-важните неща, когато се направи редакцията е да се прегледа — да се види как ще изглежда. За редакции включващи форматиране, прегледът е абсолютно задължителен. Но дори и да внасяте само прост текст, прегледът пак е необходим, защото Вие трябва да придобиете този полезен навик.

Опитните редактори често прескачат тази стъпка, когато извършват малки, рутинни редакции. Обикновено това е добре, но понякога, за тяхно удивление, когато погледнат страницата, разбират, че трябва да се заемат с поправка на собствените си грешки. Така че, преди да станете опитен редактор, прегледът би бил много важен за Вас.

Преди да кликнете на бутона „Предварителен преглед“ обаче, Вие трябва да направите още едно нещо — да добавите резюме на редакцията. Вие трябва да направите това сега, защото предварителния преглед ще Ви покаже как ще изглежда резюмето на редакцията. Мислете за резюмето на редакцията като начин да покажете на другите редактори и да им обясните каква редакция ще направите. Обяснението може да бъде много кратко („правописна грешка“, „премахване на вандализъм“) или може да бъде по-дълго (до двеста знака). Направете го толкова кратко, колкото можете и толкова дълго, колкото е нужно.

1. В кутията „резюме“ (Фигура 1-5) напишете няколко думи, за да посочите целта на Вашия превод.

С други думи, накратко опишете направените промени. Например, в конкретния случай може да напишете: "Редакция-тест: за първи път ползвам Пясъчника".

Previewing[редактиране на кода]

Once you've added an edit summary, it's time to check your work.
Figure 1-5. When you add an edit summary, make it descriptive but concise. (The checkboxes for "This is a minor edit" and "Watch this page" are visible only if you're a registered user who is logged in.)

Шаблон:WTMM-sidebar

2. Click the "Show preview" button just below the edit window (the button is shown in Figure 1-5) to see what the Wikipedia page will look like after you save your edit.

A Wikipedia preview screen has three parts. The very top of the screen (Figure 1-6) shows a warning that you're not looking at a saved version of the page. The middle and bottom of the screen (Figure 1-7) show both what the page will look like after you save it (if you don't change it further) and the edit box and related tools.
Figure 1-6. At the very top of the preview screen there's always a warning, in red, that you're looking at a preview, not something that has been saved.
Figure 1-7. The middle and part of the bottom half of the preview screen, showing how the edit from Figure 1-4 looks after saving the page. Wikipedia automatically adds a table of contents for articles that have four or more section headings. At bottom is the now-familiar edit box, so you can make corrections or improvements to your article.

3. Now's your chance to fix mistakes before anyone else can see them. Just make any changes you want in the edit box, and click "Show preview" again.

When you're satisfied with what the preview shows, it's time to save the edit, which will change the version that readers see when they come to the page.