Уикипедия:Проект Поддръжка/Автоматични колони за бележките

от Уикипедия, свободната енциклопедия

През седмицата на 14 март 2007 г., в МедияУики софтуера, използван от проектите на Фондация „Уикимедия“, ще бъде въведена функционалността за автоматично разделяне на дълги списъци с източници/бележки на колони според ширината на екрана на потребителя. Това означава, че таговете <references /> няма да имат нужда от допълнителен код за разделяне на колони, какъвто в момента се въвежда или директно в статиите, или чрез шаблони като {{Reflist}}, {{Бел2}} и {{Бел3}}.

Реалното активиране на тази поддръжка ще става по желание на отделните проекти. До момента на активиране, тя ще може да бъде тествана чрез използването на тагове <references responsive />. След активирането ѝ, обратно, тя ще може да бъде изключвана за конкретни случаи чрез използването на тагове <references responsive="0" />. Самото активиране ще става чрез заявка през Фабрикатор.

Настоящата страница има за цел да координира работата по преминаване към тази нова функционалност и поетапното спиране от употреба на старите шаблони и методи на разделяне на източниците на колони.

  1. Обсъждане на промяната в общността, включително на „стандартен“ шаблон за вмъкване на бележки/източници.
  2. Замяна на кода в съществуващите шаблони с <references responsive />, както и на евентуални ръчни настройвания в кода на страниците – със „стандартния“ шаблон.
  3. Заявка за активиране на функционалността.
  4. Промяна на <references responsive /> в стандартния шаблон на обикновени <references />.

Възможни проблеми[редактиране на кода]

Бележки, вмъкнати в тага[редактиране на кода]

Не е ясно какво ще стане със следния синтаксис за вмъкване на бележки:

<references>
<ref>...</ref>
<ref>...</ref>
...
</references>

Аз лично съм за заявка - досега не съм видял някакво лошо нововъведение в МедияУики. Страницата там вече е на бг. А и това ще важи само за случаи с над 10 референции, кратките списъци ще останат така. Освен това, редакторите винаги могат да ползват <references responsive="0" />, ако поради някаква причина (оформление, някакъв възникнал проблем) е нужно, за да изключат подреждането в колони. Ще е нужно обаче да го актуализираме и обясним в документацията и помощните страници.--Vodnokon4e (беседа) 17:41, 20 март 2017 (UTC)[отговор]

О, супер, много ти благодаря за превода!
— Luchesar • Б/П 09:52, 21 март 2017 (UTC)[отговор]

{{Бел1}}, {{Бел2}} и {{Бел3}} са изчистени и преминати към references. Има няколко изключения в беседи и помощни страници Уикипедия:. Ако видите някъде такъв шаблон - пингнете, за да видя как е пропуснат, но в момента помти нищо не сочи към тези БелX.--Vodnokon4e (беседа) 14:27, 27 октомври 2017 (UTC)[отговор]