Уикипедия:Разговори/2008/04/Шаблоните НМ и ПК за географски населени места

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шаблоните НМ и ПК за географски населени места[редактиране на кода]

Вероятно вече сте хвърлили поглед върху двата шаблона. Все пак да кажа за какво става дума.


Шаблон:НМ е географски шаблон за населени места, от там идва и названието му, НМ е съкращение от населено място. С шаблон НМ можете да правите таблици на градовете, както и всички други видове населени места, и това става доста лесно. Това е един от начините, има и други, виж Шаблон:Селище.

Шаблонът работи заедно със заготовки за различните страни наречени Шаблон:ПК, но за това по-долу.

Шаблонът е написан и направен от Оберзакзе, саксонец, и още Калан, руснак, и отчасти и мен, предимно с превод и предложения. Оберзакзе и Калан дойдоха тук, в Уикипедия на български, по моя молба и сделаха този шаблон за нас, може би и от желание да ме/ни научат на уики-синтаксис {{{{{{{{{{{{{{STH}}{{{{{}}{{{{{1}}#if{{{{{2}} - готска работа. Все пак за да поставите таблица в статията за град или др. населено място не е необходимо да знаете какъвто и да било уики-синтаксис, а просто да копи-пейстнете шаблона, който е с много ясни наименования на параметрите, и да попълните след тиретата.

Пример за употреба на шаблона в статия има тук Красноярск.


Както става ясно шаблонът е базиран на ru:Шаблон:НП и английския подобен, където имат опит в ползването му.

Шаблонът е готов и тестван, но ако срещате някакви странности или трудности в употребата, които много ви шокират и сериозно пречат, както и за молби за добавки и други, можете да се обръщате към Калан, Оберзакзе, който обаче е в уики-почивка, или да пишете тук Шаблон беседа:НМ/Разговори или на мен, или просто да научите усложнен уики-синтаксис, но не обучавайки се върху НМ, и така да си решите проблемите сами!

Друг известен и дори изпробван успешно начин е да си тествате руския и да пишете в беседа на ru:Шаблон:НП, дори саксонецът Оберзаксе смята, че руски и български са прекалено близки, така че не се стеснявайте.

Инструкции за употреба има тук Шаблон беседа:НМ. Шаблонът работи с подшаблони и особено с разновидностите на Шаблон:ПК, например Шаблон:ПК Германия, виж категория Категория:Карета с показатели за места.

Ако имате нужда от повече ПК шаблони, помолете за такива тук Шаблон беседа:ПК/Разговори или тук, или просто разгледайте Шаблон:ПК/doc, където е обяснено как се правят нови такива.

Имената на шаблоните идват съответно от съкращенията на НМ - населено място и ПК - позиционна карта. Шаблон:ПК/doc, където се указва създаването на нови ПК шаблони се нуждае, според мен, от сериозно редактиране. --Alexd 22:28, 24 януари 2008 (UTC)[отговор]

Това уведомление е направено по молба на Оберзакзе. Начинът на представяне и информацията са мои.

Трябва да се допоизпипа - превод, параметри, това онова, и да се реши кой шаблон ще се ползва, защото целта е да се ползва само един шаблон а не няколко алтернативни. (След това вече трябва да се търсят начини за по-лесното прехвърляне на инфото от другите уикипедии. Доста от параметрите са същите навсякъде - картинки, числа. Вероятно те могат да се прехвърлят с бот по междууикитата, но вероятно е сложно, ...но пък си струва.) --V111P 04:11, 25 януари 2008 (UTC)[отговор]
Относно превода - шаблоните са преведени, като параметри и упътване за ползване.
НМ е преведен, ПК има английски в параметрите, което ще го оправим с Оберзаксе, като се върне от неговата уикипочивка.
Нещо, което се надявам да го променим е названието на двата шаблона. На руски много добре звучат, защото руснаците ОБОЖАВАТ съкращения, но на български е повече от странно. Например госсовет /Государственной Совет/ на руски е супер, но на български навява спомени за комунизъм (на български няма да е точно госсовет, но давам пример). Руските съкращения, като типология, са неудачни на български, но Obersachse нямаше как да знае това и директно пренесе като НМ.
Това, което на мен ми харесва на шаблона на Оберзаксе е подшаблона за страни и тяхните карти - ПК. А и Obersachse изглежда е правил руския шаблон НП с Калан и му е пределно ясно за какво иде реч - руският шаблон е правен и преправян. Той е наясно с шаблоните и има желание за помощ - не само в нашата уикипедия. Обаче е най-добре ние да се оправяме сами с шаблоните, всъщност.
Оффтопик - ШАБЛОНИ
Освен това с географските шаблони, според мен има голяма липса на шаблони в българската Уикипедия, като изключим потребителските от сорта на „този потребител пие бира и кафе“ и разни подобни. Дори страницата ни за шаблони, общата, е доста неразработена, неясна, недобре указваща. Шаблоните не са разпределени добре по категории и т.н.
Според мен има нужда да си направим група (уики-проджект?) за създаване на шаблони, регулацията им и т.н., за да няма разминавания, несъгласуваности и прочее. Нещо повече от една две уики-дискусийки.
Освен това повечето шаблони при нас са абсолютно без всякакви указания за използването им от потребители, а съгласи се, повечето пишещи статии едва ли им се иска да знаят кое-какво-що-и-как, но просто искат да си добавят шаблон в статията.
Може да се спори, доколко шаблони като Celebrity (тип био) и разни подобни са необходими при нас, като се има предвид, че ние максимално сме се ограничили до Биография инфо, който според мен не е достатъчно добър за всички случаи; но безспорно липсват шаблони или има какво да се работи върху съществуващите - напр. посрещане на нови потребители/редактори и т.н. ---- ПП Ако има уики-проджект шаблони, и ботове ще си правим, що не. И без това ми е любопитно как се пишат уики-ботове. ЛОЛ.
Ако искате можете да ползвате Уикипедия:Проектиране на шаблони (У:ПШ) като беседа. --V111P 16:41, 25 януари 2008 (UTC)[отговор]
Alexd, като казваш, че страницата ни за шаблони, общата, е доста неразработена, неясна, недобре указваща, ако визираш Уикипедия:Шаблони, то аз напълно съм съгласна с теб. От нея само може съвсем да му се разбъркат понятията на човек. Затова преди около десетина дни започнах да разписвам ново упътване, чиято почти готова чернова стои на Потребител:Spiritia/Шаблони. Ще те помоля да я погледнеш, както и всеки друг, който има отношение към шаблоните (в началото бях обявила намерението си, но не срещна интерес). Текстът ми е доста голям, в същото време не е довършен докрай (~ 80-90%), така че още не се заемам да го местя. Но все пак имай го предвид.
Впрочем, надявам се, че наистина знаеш какво правиш с тези шаблони, понеже аз съм леко притеснена от този размах, с който правиш реформи, от това че за този мащаб може би трябваше предварително да обявиш намеренията си и да ги съгласуваш с останалата част от общността... а също и от факта, че съвсем наскоро се обяснявахме с теб по един доста по-тривиален въпрос от шаблоните (а май ти тогава не вникна достатъчно). Аз поне трудно успявам да прегледам и преценя всичките ти редакции, но се надявам, че минават през проверката на достатъчно много хора и притесненията ми са неоснователни. --Спири 17:36, 27 януари 2008 (UTC)[отговор]