Уикипедия:Разговори/2008/09/Стамболов - въпрос към BloodIce

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Пак нашенски принос към световната простотия: Българската част на Wikipedia се превръща в място за лична кореспонденция и препирни.

Стамболов - въпрос към BloodIce[редактиране на кода]

Здравей BloodIce, Това е e-maila, който написах до Борислав (Boran) - един от администраторите на Wiki и отговора, който получих от него.

Здравей Бориславе,

Днес бях блокиран от теб, заради "вандалските ми прояви" в рубриката Стамболов. Докато бях в Wikipedia получих следнитое съобщения:

Уикипедия не може да приеме материали със запазени авторски права. Въведеният от вас текст в статията Стефан Стамболов е бил копиран от [1] и поради това беше изтрит. Моля въздържайте се да въвеждате отново текстове и/или други материали, освен ако те не се разпространяват под свободен лиценз, например Лиценза за свободна документация на ГНУ. Благодаря.--Buran 15:01, 2 март 2008 (UTC)

Здравей! Заради вандалските ти прояви в статията Стефан Стамболов, те блокирах за една седмица. ― Борислав 16:39, 2 март 2008 (UTC)

Първо, искам да уточня, че текстът който публикувах е авторски - написан лично от мен преди около 2 години. Историята на този текст е следната: той бе многократно изтриван без да ми бъде обяснена причината за цензурирането му. В крайна сметка аз се отказах да го поствам. Вчера съсвсем случайно попаднах в един online forum от 2006, където някой го бе постнал. Въпреки че това си е чисто плагиатство, аз не възразих, защотото за мен е по-важно, колкото може повече хора да научат истината за Стамболов. Искам да се извиня за невъздържаната си реплика, продиктувана от предисторията и случилото се.

Причината да съм настоятелен е следната: Намирам статията за Стамболов в wiki меко казано постна. Липсва каквато и да е оценка на неговото дело. Стамболов е държавник, който по далновидност, усет и политически гений може да бъде сравнен само с най-великите световни политици. Не прави чест на някои т.нар. историци да изопачават историята, за да угаждат на чужди интереси. Всеки политик има своите тъмни страни и грешката на Стамболов е че преследвайки целта "България над всичко", не е подбирал средствата. Тъжната истина е че ние българите сме май единственият народ, който не умее да разпознава големите си водачи и случаят wiki е само едно потвърждение.

Надявам се случилото се да е формално недоразумение и да мога да постна тектста, който отново искам да уточня, е лично мой. Младото поколение на България има шанса да научи истината за тази бележита личност и именно wiki, с нейната репутация е мястото, където може да го направи. А търновчани като теб могат само да се гордеят, че най-бележитата личност от новата българска история е от родния ви град.

Отделно от този проблем искам да ти задам следния въпрос: Какъв е начина за постване на външни препрадки към дадена рубрика? Мога да предоставя далеч по - важни и интересни източници по темата от словото на президента Първанов.

Благодаря и поздрави,

Божин

А това е и текстът с лека редакция:

Стефан Стамболов е българският държавник, прозрял че т.нар "освобождение" е опит на руската империя да превърне България в протекторат, с цел да се добере до Босфора - отколешна цел на руския империализъм. Политиката му се характериза с идеята да брани българската независимост и национален интерес на всяка цена. Стамболов завързва добри политически отношения с турския султан, за да се противопостави на Сърбия и Гърция - главни противници на българщината в Македония. Той умело противопоставя Турция на Русия, която подкрепя сръбската пропаганда в Македония. Стамболовата политика на натиск съчетан с приятелски отношения спрямо Турция води до признаването на българите за преобладаващо населание в Македония и до създаване и укрепване на независими български църковни и културни институции, които събуждат българския национализъм в тази все още подвластна на султана част от България. Тази политика е съчетана с изграждането на модерна армия по европейски стандарти, която да изпълни задачата на национално обединение. Стефан Стамболов провежда политика на твърдост и лавиране спрямо Великите Сили в името на националния интерес. Така той успява да сключи изгодни за българската икономика търговски договори. Стамболов превръща България от турска провинция, застрашена да стане руска губерния, в модерна европейска държава. Държавната политика на Стамболов води до бурен икономически растеж и подем на българското образование и култура. Всичко това е постигнато въпреки непрестанните набези на терористични групи, заплатени от Русия.

Чрез далновидната си политика Стамболов налага един политически курс, който превръща България в първа регионална сила и гарантира нейното превръщане в европейски политически фактор. За съжалаение след стамболовото управление този курс се изоставя, България отново постепенно навлиза в зоната на руското влияние, което я прави слаба и маргинална държавица, а по-късно води и до заробването и от Съветска Русия.

Здравей, Божине!

Радвам се, че ми писа. Ей-сега ще сваля блокирането на твоя айпи адрес.

Както си разбрал, в Уикипедия не се допуска копирането на текстове от други места, ако за това няма нужното разрешение. Съветвам те да се регистрираш в Уикипедия, като по този начин ще можеш да покажеш на останалите потребители, че ти си автор на въпросния текст, а защо не и на още много други. :-)

Регистрацията ще ти даде и лична дискусионна страница, на коя ще можеш да общуваш с останалите потребители, да обсъждаш кое и как може да се подобри в статиите.

Външни препратки можеш да добавяш в раздела „Външни препратки", само не прекалявай с тях. За предпочитане е в Уикипедия да има една богата статия с малко външни препратки, отколкото едно мъниче с цял куп връзки.

До нови срещи в Уикипедия, Борислав

Бих искал да разбера, какво трябва да направя, за да не бъде изтрит за пореден път моя текст. Благодаря!

Божин Bojisti 21:10, 2 март 2008 (UTC)[отговор]

Здравей Bojisti. Първо искам да подчертая, че кореспонденцията по електронна поща се счита за личен разговор и неговото публикуване в интернет пространството (и особено при условията на Уикипедия) без съгласието на другия участник е грубо нарушение. Надявам се само, Борислав да няма нищо против. Ако ти си автор на последния текст за Стефан Стамболов (написан с твой думи) и се съгласяваш за публикуването му под условията на GFDL, то той има място в статията Стефан Стамболов. Ако текста присъства в същия вид на който и да е външен сайт, той ще бъде изтрит освен ако ти си автора и на двете места и тук публично дадеш разрешение за използване. BloodIce 21:22, 2 март 2008 (UTC)[отговор]
Първо да уточня, че аз и Борислав сме двама различни души. По тази причина, не ми беше известно, че е имало подобна кореспонденция и затова премахнах и петата редакация. Също така искам да отбележа, че текста по-горе (който беше публикуван) е абсолютно същия като този на http://www.bghelp.net/forums/showthread.php?t=5544. Няма никаква лека редакция. Не съм специалист по авторско право, но на горния сайт има следния текст, вкл. под страниците на форума: Всички текстове и изображения публикувани в този сайт са собственост на BGHELP и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на BGHELP е забранено., освен това в правилата на форума на BGHELP има следния текст: 6.2. - Публикувайки инфомация на сайта, по какъвто и да е начин, вие давате на BGHelp.net безплатно право да използва, показва, представя, публикува, превежда, разпространява тази информация.. Нека по-компетентните да кажат, кой трябва да разреши ползването на въпросния текст. И накрая нещата можеше да не стигат до тук, ако още след първото премахването на текста от Uroboros или след което и да е от двете предупреждения, Bojisti беше дал някакво обяснение в беседата на статията или на моята беседа. Вместо това - "Ей, руско мекере ще поствам този текст тук всеки ден, докато почнеш да пикаеш газ!" в самата статия, което едва ли е най-конструктивния подход. Поздрави--Buran 21:56, 2 март 2008 (UTC)[отговор]

Re: до BloodIce и Buran

Трябва да призная, че не са ми напълно ясни правилата на Wiki и едва днес научих за беседата. А освен това, когато текстът беше премахнат не получих никакво съобщение, докато не бях блокиран. Буран, ако си прочел по горе предисторията на текста, ще разбереш че става въпрос за текст, който първоначално публикувах през 2006 или може би 2005 и собственоръчно написах. Преполагам, че за времето, в което не е бил изтрит от Wiki някой се е възползвал и го е копирал. Доколкото съм чувал Wiki има архив, в който изтритите текстове се съхраняват. Ако това е така, как може да се провери в архива, кога за първи пут текста е бил публикуван. Така бих могъл да докажа, че аз съм първият, който го е публикувал. Също така, публикувах доста подобен текст на английската версия на страницата, който в последствие някой е редактирал. Искам да помоля за съдействие, така че този проблем да бъде разрешен веднъж за винаги. А също така и за съвет как да процедирам по отношение на плагиатството на Citrus Paradisi в bghelp. (Пак искам да подчертая, че нямам нищо напротив текстът ми да бъде копиран и използван от други, просто искам да мога да го постна в Wiki). Буран, относно грозната реплика, прав си, това съвсем не е най-конструктивния начин за водене на диалог, за което асе извиних в майла си до Борислав - един от админите на сайта. Бях фрустриран от факта, че оригиналният текст бе изртрит многократно без обяснения, за което се извинявам Bojisti 23:11, 2 март 2008 (UTC)[отговор]

В началото на октомври 2005 г. човек с айпи адрес 69.86.183.77 е направил няколко редакции на статията Стефан Стамболов. Сред тях намерих и подобен на сегашния текст на Божин, който е бил изтрит на 9 ноември 2006 от Zearendil (беседа - приноси). — Борислав 05:51, 3 март 2008 (UTC)[отговор]
Bojisti, прочетох целия разговор, още първия път и там пише че си получил предупреждението за това че текста е копиран, има и връзка към сайта. След поредната редакция, ти пуснах и предупреждение, че ако продължаваш, ще бъдеш блокиран. Може да се види времето на двете ми реплики и съответно времето на твоите редакции. Що се отнася до текста - аз нямам претенции по същество към него, а заради това че го мислехме за копивио (публикувано от анонимен потребител - което както всички ще ти кажат, се случва доста често). Разбираш, че нямаше как да знам, че всъщност там става въпрос за плагиатство във форума на BGHelp. Приемам, че като казваш, че не си получил предупреждение, имаш предвид когато Uroboros върна текста първия път вчера и не ти пусна предупреждение. Що се отнася до мен - извинявам се, ако смяташ че имам някаква вина за случилото се. --Buran 06:07, 3 март 2008 (UTC)[отговор]