Уикипедия:Разговори/2008/14/За някои главни букви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

За някои главни букви[редактиране на кода]

Забелязвам, че на редица места по статии има елементарни различия от следния вид:

  1. „селото се намира в Община ХХХХХ“ и в другия вариянт, „селото се намира в община ХХХХХ“
  2. „е окръг в Щата YYYYY“ и в другия вариант „е окръг в щата YYYYY“
  3. „Елхово (община Николаево)“, но „Лесново (Община Пробищип)“.

Каква да се направи за да се унифицират тия главни/малки букви, и макар главната буква да е по-често срещана в У. мисля, че с малка е правилното. --Λичката 08:00, 3 април 2008 (UTC)

Мани различията по съдържанията статиите, различията почват от заглавията. Българските например станаха Община ... обаче разни сръбски, македонски са ... (община). В същото време българските села, в които за пояснение е използвана общината (понеже явно в областта има поне две едноименни), са с малка буква, а когато в пояснението е областта, Област е главно. Типичен пример: Тополовец (община Кула), Тополовец (община Ружинци), Ново село (Област Видин), Ново село (Област Пловдив). И на мен ми бъркат в очите, когато понякога се хващам на рина авгиевите обори със селата... --Спири 11:28, 3 април 2008 (UTC)
Това е абсурдно, дали не може да се измисли нещо с ботовете щото става дума за голяма бройка за корекция. Ще се съсипем ако се заемем с корекция на ръка, статия по статия. --Λичката 11:33, 3 април 2008 (UTC)
Ох, големата ми болка. Наследих го тоя проблем и не оказах съпротива навремето и сега всеки път, когато пиша Община Еди коя си и Ном Еди кой си, ме боли сърцето, че задълбочавам проблема, умножавайки ръчната работа, ако някой ден решим да се върнем към истината, че това са обикновени нарицателни, а не части от имената. Това за буквите. За Едикакво си (община) или Община Едикакво си следва от горното - не е част от името, следователно отзад в скоби. Жална му майка на Спас като почне да оправя българските, които единствено трябва да се оправят.--Мико 11:33, 3 април 2008 (UTC)
Подкрепям идеята на Личката, ако е възможно с бот. Оправянето на ръка е...нямам думи. (Прон 11:36, 3 април 2008 (UTC))
Ако си мислите, че ботът е вълшебна пръчка - лъжете се - огромно количество трябва да се оправи наръка. (Което ми припомня една друга скорошна идея на Личката, на която аз бях в опозиция, и заради която до вчера само аз правих категории на ръкаУхилен съм).--Мико 11:38, 3 април 2008 (UTC)
Еми Мико, доколото си спомянм ти каза: Стойте, бота! Плюс това мисля, че направих на ръка доста сериозно подреждане на ръка Ухилен съм. В интерес на истината, признай си. Иначе евала за другите кат верно пусна много ти. --Λичката 11:44, 3 април 2008 (UTC)
Ха-ха - ми той Спас ми го постави така въпроса - "ще ги довършиш ли на ръка, щото аз мисля да се занимая с..." и при варианта да си го изхабим патрона за това... нали знаеш градация на приоритетите. Междувременно сериозно - огромна е работата, ама огромна, да не говорим, че има и поддръжници на Община Едикакво си, които не сме чули - воден е тоя спор някъде в ранните години на проекта.--Мико 11:48, 3 април 2008 (UTC)
Айде, сега, аз докато стигна, ти беше опоскал 50 от 70. :-) --Спас Колев 13:25, 3 април 2008 (UTC)
А по същество?--Мико 13:27, 3 април 2008 (UTC)
Айде да не се занимаваме с празни приказки, а да минем по същество. Мисля, че тука става дума не за привърженици а за установено правило в българския език. И следващи момент е може ли голямата работа да се свърши с бот? --Λичката 13:28, 3 април 2008 (UTC)
Аз лично нямам мнение, освен че местенето е труд, който рядко си струва.
Аргументът на привържениците на "Област Русе" беше, че това е съставно собствено име. Тогава, пак според установено правило в българския език, първата дума е с главна буква. Предполагам същата би била логиката с "Община Русе" (но "Столична община", естествено).
Ако "община" беше отделно нарицателно, като че ли би трябвало да се членува в определени ситуации ("това е общината Русе", както "това е дърварят Иван"). Но не смея да го твърдя категорично. --Спас Колев 13:49, 3 април 2008 (UTC)