Направо към съдържанието

Уикипедия:Стар и нов стил

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Това е проект за координация с цел оправяне на бъркотията с историческите дати от преди приемането на григорианския календар (1916 година за България, различно за другите държави).

Ако дадено събитие се е случило, докато в сила още е бил юлианския календар (стар стил), често е необходимо до споменаването на датата да се добавя в скоби стила: стар стил, ако датата е по тогавашния календар и нов стил, ако е добавена поправката за нов стил. Например:

  • "Васил Левски е роден на 6 юли 1837 г. (стар стил)" или
  • "Васил Левски е роден на 18 юли 1837 г. (нов стил)" или
  • "Васил Левски е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г."

Проблемът е, че по-голямата част от източниците не уточняват стила и на много места имаме едни несигурни дати. Това ние би трябвало да се стремим да го подобрим.

Ако за дадена дата отпреди смяната на календара няма посочено дали е по стар или нов стил, ако знаете със сигурност как е, добавете го в скоби. Ако има опасност от объркване, можете да поставите след датата шаблона {{дата-стил}}, с който читателите се насочват към тази страница, например:

  • Васил Левски е роден на 6 юли 1837 г. стил?

Вероятно най-добре е да се посочат и двете дати, например:

  • 18 юли (6 юли по стар стил) или
  • 6 юли (18 юли по нов стил),

ако желаете, можете да направите поправката, както е описано на страницата Приемане на григорианския календар (10 до 13 дни поправка, в зависимост от годината). Съществува и една онлайн програма, която показва едновременно всяка дата от двата календара, можете да я използвате тук (задължително е да въведете точната година, не някоя друга).