Направо към съдържанието

Уикипедия:Сътрудничество/Държавна агенция „Архиви“/Писмо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
До Председателя на
Държавна агенция „Архиви”
доц. д-р Мартин Иванов
Уважаеми г-н Председател,

Група редактори от българоезичната версия на свободната електронна енциклопедия Уикипедия се обръщаме към представляваната от Вас Държавна агенция „Архиви” с предложение за сътрудничество. Предлагаме доброволци от уикипедианската общност в България да участват в цифровизирането на материали от архивите, които впоследствие да разрешите да се използват безвъзмездно и под свободен лиценз [1] за илюстриране на енциклопедични статии в Уикипедия и други източници, черпещи информация от енциклопедията.

Подобни партньорства между общността на Уикипедия и държавни и частни галерии, библиотеки, архиви и музеи (събирателно наричани GLAMs [2] – Galleries, Libraries, Archives and Museums) съществуват в много различни страни от Европа и в САЩ. Някои от най-мащабните такива проекти са с The British Museum, The UK National Archives, Deutsche Fotothek, Bundes Archiv, The US National Archives and Records Administration, Smithsonian Institute, New York Public Library, Archives of American Art и други.

Освен в практически безплатната дигитализация, извършвана от доброволци с лична техника, ползите за Вашата институция от такава форма на колаборация би се изразявала и в положителната публичност в медиите, която съпътства допринасянето към обществен pro bono проект като Уикипедия. Това на свой ред би спомогнало и за по-добрата чуваемост в обществото за потребностите на институцията. За отбелязване е и фактът, че във всички досегашни случаи на подобни партньорства по света, чувствително се е повишавал интересът от страна на интернет потребителите към съответните официални уебсайтове на институциите – партньори, към които сочат препратки от Уикипедия – петият най-посещаван уебсайт в интернет понастоящем [3].

Ако подобна форма на сътрудничество е приемлива за Държавна агенция „Архиви”, то нашата молба е да ни позволите да се запознаем с документите, свидетелствата и архивите най-общо, по тип и тематика, сред които да определим подходящите материали, с които могат да се илюстрират енциклопедични статии за личности, институции и събития от историята на България и Балканите. Приоритетно ни интересуват портретни фотографии, фотографии на обществено-политически прояви и събития, исторически фотографии на населени места, сгради, паметници и съоръжения, географски, топографски, военни карти, печатни произведения и периодика, оригинални ръкописи, гравюри, рисунки, скици, лични вещи и притежания на известни личности, държавни укази, постановления, решения и други.