Уикипедия:Филтър срещу злоупотреби

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Филтърът срещу злоупотреби (още: Филтър на редакциите) е инструмент, използван, за да се позволи на оторизирани потребители да налагат специфични форми на контрол върху потребителската активност и да създават автоматизирани шаблонни реакции за определени прояви на поведение.

Разширението „Филтър на злоупотребите“ е разработено от Werdna с подкрепата на Фондация Уикимедия и е включено в Уикипедия на английски през март 2009 година. Считано от юли 2009 година, почти всички елементи от потребителския интерфейс на филтъра, са обединени под наименованието „Филтър на редакциите“, тъй като не всички редакции, за които резширението сигнализира, имат характер на злоупотреба. В софтуера и специалните страници продължава да се използва оригиналното наименование.

Разширението позволява да се прилагат автоматични филтри / евристики към всички редакции. Могат да се разработят специфични правила, като например „да не се позволява на потребители с по-малко от 500 редакции да преместват страници към заглавия, които отговарят на регулярния израз: /лайно/“. Разбира се, формулировката на тези правила може да бъде и доста по-сложна.

Записите в дневника са видими за всички потребители, и докато по подразбиране филтрите са също публично достъпни, някои филтри могат да бъдат настроени да бъдат скрити. Когато дадена редакция провокира включването на даден филтър, дори и той да е скрит, се показва кратко, общо формулирано резюме за правилото, описано във филтъра, което се показва в дневника, заедно със списъка на включените филтри и всички съобщения за грешка, произведени от филтъра.

Филтърът на злоупотребите следва да се внедрява в Уикипедия със съответното внимание — повечето филтри срещу злоупотреби трябва да бъдат тествани в рамките на няколко дни (в режим „log only“) преди да започне експлоатацията им на общи основания (режими „предупреждение“, „disallow“ or „throttle“). Само администратори имат право да внасят промени във филтрите.

Критерии за филтриране[редактиране на кода]

За всички критерии по-долу може да се направи нормализация, сравняване по регулярен израз, сравняване по дължина и обичайните числови сравнения („по-малко от“, „по-голямо от“, „равно на“), както и комбиниране на различни филтри с операциите от булевата логика (AND, OR, XOR, и т.н.).

Потребители[редактиране на кода]

  • Брой редакции.
  • Изминало време от регистрацията.
  • Членство в потребителски групи.
  • Потвърдена електронна поща.

Заглавия на страници (вкл. целеви и изходни заглавия при преместване)[редактиране на кода]

  • Именно пространство.
  • Заглавие
  • Пълен текст.
  • Ограничения и защити.

Действия[редактиране на кода]

  • Тип действие (редактиране, преместване, създаване на потребителска сметка).
  • Въведено резюме на редакцията.
  • Съдържание на редакцията.

Throttling[редактиране на кода]

  • Филтрите могат да указват дали определени дейности, извършвани с определена честота, са от един и същ IP адрес, сметка, /16 IP диапазон, в една и съща дата на създаване на сметката и/или по една и съща страница, с цел да се открият определени причинно-следствени връзки.
  • Всяко подмножество от горните условия може да се комбинира, за да се получи отделен ограничител на честотата на действията. Например, могат да се групират всички сметки, създадени в един ден и от един и същ /16 IP диапазон, с цел да се ограничат действията им.

Възможни ответни действия на филтъра[редактиране на кода]

Ако даден потребител с някое свое нежелано действие предизвика включването на филтър, възможните ответни действия на Филтъра на редакциите може да е някое от изброените по-долу действия, в зависимост от тежестта на нарушението:

  • Всички действия, които предизвикват включването на филтъра, се документират в специална страница.
  • Действията на потребителя могат да се отбележат за преглед от дурги редактори.
  • Потребителят може да бъде предупреден, че действията му са неконструктивни.
  • Редакциите на потребителя може да се отхвърлят (да не бъдат съхранени в базата данни).
  • Ако потребителят има статут на автоматично потвърден, той може да загуби този статут.

Всички редакции, предизвикали включване на филтър, се докладват на специалната страница (дневник) Special:AbuseLog. На тази страница се въвежда кратък запис от дневника. Потребители със съответните права могат да преглеждат резюметата в дневника. Потребители с по-високи права могат да преглеждат подробности от дневника. Детайлите съдържат цялата налична за филтъра информация, когато той се е включил, което може да е от полза за отстраняване на евентуални бъгове. За повече информация за потребителската йерархия при достъпа до информация, вижте документацията на AbuseFilter.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Wikipedia:Edit filter в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​