Уикипедия:Химическа инфокутия

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Тази страница представя няколко „химически инфокутии“ за представяне на данни за свойствата на химическите съединения в стандартизиран вид. Те са предназначени да бъдат използвани в статии за химически вещества.

Тези таблици са съставени от експерти в областта на химическите науки, както и от любители и по-малко знаещи минувачи. Въпреки че те са проектирани добре и вършат добра работа при представяне на необходимите химически данни, точността на информацията, която съдържат, не може да бъде гарантирана. Това се отнася и за информацията в раздела "Опасности", който е включен само за справка. Когато работите с химикали винаги вземайте необходимите мерки за безопасност, определени в други „сигурни“ източници на информация, особено указанията, предоставени от производителя и/или съответна правителствена институция.

Всички данни в тези таблици се дават за материали в тяхното стандартно състояние, което по дефиниция е при 25°C и 100 kPa. Ако са дадени стойности за други условия, това трябва да се обяви явно.

{{химкутия}} кутията е подходяща за всички химически съединения и вещества, например солна киселина. Тя се препоръчва навсякъде, където е уместно посочването на подробни данни, например с много широко разпространени вещества и за страници с високо качество. Препоръчва се използването ѝ навсякъде. Тъй като не е трудно да се включат всички данни, някои данни могат да се поставят на допълнителни страници с данни, свързани към тази таблица. Това са например термодинамични и спектрални данни.

Как да използваме тези таблици[редактиране на кода]

Тези шаблони са за създаване на нови инфокутии на страници, които нямат още инфокутия. Следните стъпки показват как да се използват.

1. Редактирайте статията, в която искате да поставите инфокутията
2. Изкопирайте и залепете шаблона {{subst:химкутия}} най-отгоре.
3. Съхранете страницата. Сега текстът на шаблона е заменен от съдържанието на инфокутията.
4. Редактирайте отново, като попълните инфокутията

Ако има инфокутия с остарял формат на страницата, можете да преместите всички необходими данни в новата таблица и да изтриете старата.

-->