Уикипедия:Цитирайте източниците си/Работен вариант

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Архив Тази страница от именно пространство „Уикипедия“ е вече стара и неактуална. Съдържанието ѝ се пази от исторически интерес; моля, не го редактирайте! Прегледайте настоящата ѝ версия (ако има такава) или инициирайте обсъждане за актуализация.

Защо трябва да се цитират източниците

  • за да може съдържанието на статиите да бъде достоверно и да може да бъде проверено от всеки читател или редактор.
  • за да подобри цялостната достоверност и авторитета на Уикипедия.
  • за да покаже, че редакцията не е лично мнение.
  • за да се намали вероятността за редакторски дискусии или да се разрешат тези, които възникват.
  • за да се покажат източници на полезна информация и да се избегнат обвиненията в плагиатство.


Кога да се цитират източниците

Когато добавяте съдържание

Ако добавяте информация към някоя статия, особено ако е спорна или е вероятно някой да възрази срещу нея, трябва да представите източник. Ако не знаете как да оформите цитата, други ще го направят. Просто осигурете колкото информация можете.

Изобщо, дори и ако пишете по памет, трябва да търсите активно достоверни източници, които да цитирате. Ако пишете използвайки своите собствени знания, би трябвало да знаете достатъчно, за да посочите добри източници, с които читателят може да се консултира по дадения въпрос - няма да сте винаги под ръка да отговаряте на въпроси. Основната идея е да помогнете на читателя и другите редактори.

Нуждата от цитати е особено важна, когато се пише за мнения по даден въпрос. Избягвайте паразитни изрази (en:Wikipedia:Avoid wease words) от рода на "Някои хора смятат, че..." Вместо това, направете възможно да се провери това, което пишете (en:Wikipedia:Verifiability): намерете определен човек или група, които са на това мнение, споменете имената им и се позовете на достоверна публикация, в която те изразяват това мнение. Запомнете, че Уикипедия не е място на което да изразявате своите виждания, нито да публикувате оригинални изследвания. (en:Wikipedia:No_original_research)

Тъй като това е българската Уикипедия, трябва да бъдат давани източници на български език винаги щом е възможно, и те трябва да бъдат предпочитани пред тези от сходна величина, но на чужд език. Все пак, използвайте и чуждоезични източници когато това е уместно. Ако се цитира източник на чужд език, заедно с оригиналния цитат трябва да бъде даден и превод на български език.

Когато проверявате съдържание

Можете да добавяте източници към материал който не сте написали, ако използвате даден източник за да потвърдите този материал. Добавянето на цитати към статия е чудесен начин да се допринася към Уикипедия. See en:Wikipedia:Forum for Encyclopedic Standards and en:Wikipedia:WikiProject Fact and Reference Check for organized efforts to do this. Преки цитати, използвани като начин за проверка/потвърждение на фактите, могат да бъдат осигурени (под форма, на която са се съгласили главните редактори на статията) за всяко твърдение.

Когато се оспорват факти

Спорните промени могат да бъдат премахвани веднага и премествани на дискусионната страница за обсъждане. Когато редакцията е безобидна, но се съмнявате в нея и смятате, че е необходим цитат, можете да поставите {{нужен е цитат}} след съответния пасаж. Това трябва да се използва нарядко; в Уикипедия има множество статии с оскъдни източници, и вмъкването на твърде много места на {{нужен е цитат}} едва ли ще бъде полезно. Шаблонът {{провери цитат}} може да бъде използван за да се означат цитиранията извън контекст и други злоупотреби с цитати.

Когато не се оспорват факти

Мислете в перспектива: Опитвайте се да си представите дали хората могат да се усъмнят в това, което сте написали, или да поискат повече информация. Ако подкрепяте написаното в Уикипедия като посочвате ясен и надежден източник, това ще придаде устойчивост на вашия принос.

Кажете откъде сте го взели вие

__!(не успях да се справя с това изречение)!__ Например, може би сте намерили информация на уеб-страница, която казва че тя е от дадена книга. Освен ако самите вие не погледнете в книгата за да проверите, че информацията е оттам, вашето цитиране трябва да спомене и уеб-страницата. Цитирането ви може само да споменава уеб-страницата, но можете и да добавите и допълнителна информация, ето така:

  • <уеб-страница>, която цитира <книга>
  • <книга>, цитирана на <уеб-страница>

Все пак не трябва да цитирате само книгата, освен ако самите вие не сте я погледнали. Ако сте проверили (в) книгата, вече не е необходимо да споменавате уеб-страницата, но можете все пак да я споменете ако съдържа информация, която би била полезна за читателите. Можете да го направите във форма, подобна на тази:

  • <книга> (виж също <уеб-страница>)

Смисълът на това правило е да позволи на читателите да определят доколко надеждни са сведенията и да им позволи да ги проверят поне дотолкова, доколкото сте го направили и вие.