Уикипедия беседа:УикипедиАхимса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Изпускането на падежните окончания на местоименията се толерира в съвременния български език като част от тенденцията за окончателно изчезване на падежите. Някой друг -> някого другиго е излишно, но не неправилно. --Емил Петков 18:41, 30 декември 2006 (UTC)

Ами в "Граматика за всички на Боримир Кръстев" пише, че е неправилно. Освен това е голяма глупост да изчезне падежът на местоимението "кой", пример, как без падеж бихте ми обяснили е възможно се предати разликата в следните изречения "Кой уби Иван?" и "Кого уби Иван?" или "Някой друг уби Иван." "Някого другиго уби Иван". Падежът на това местоимени и неговите подобни е задължителен, иначе изречението губи смисъла си. Arath 18:46, 30 декември 2006 (UTC)
Имах предвид явна тенденция, отчетена в българската лингвистика, а не завършен процес. Не във всички случаи замяната на падежните форми с именителен падеж е уместно. --Емил Петков 22:01, 30 декември 2006 (UTC)
Така ли? И като завърши уместният процес как щат се изразявати разликите в горниве изречения без падежи? --Предният неподписан коментар е направен от Arath (беседа • приноси) .
Моля да прочетете още един път внимателно горната ми реплика. --Емил Петков 10:00, 31 декември 2006 (UTC)
Аз пък съм сигурен, че подмяната на винително-родителните форми с именителни е въобще неуместна, защото се получават двусмислици. Забелязал съм, че като "не във всички случаи" се спазва правилото и в двусмислените случаи не се спазва правилото, то ест като казваш "на кой" вместо "на кого", после започваш казвати "Кой уби Иван?" във всички случаи. Българският език все още не се е разпаднал до такова ниво, че да няма двусмислици като английския ("Who killed Ivan?" и "Who did Ivan kill?"). В бъдеще щем видити? Arath 13:01, 31 декември 2006 (UTC)