Улпиан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Улпиан
римски юрист
Statue dedans le Palais de justice.JPG
Роден
170 г.
Починал
228 г. (58 г.)

Домиций Улпиан (на латински: Domitius Ulpianus) е римски юрист. Периодът на литературната му активност е между 211 и 222 година. Неговите творби представляват една трета от Дигестите на Юстиниан I.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Улпиан е роден в 170 година в Тир,[1] Римска империя. Той е първо асесор при Папиниан, след това съветник на Септимий Север и magister libellorum за доходите на Каракала. При император Елагабал отговаря за снабдяването с храна и е изгонен от Рим. Император Александър Север го прави преториански префект през 222 г. и един от неговите важни съветници. Понеже задрасква обещаните от Елагабал привилегии на преторианската гвардия, скоро след това е убит в двореца.

Автор е на Ad Sabinum, коментар към ius civile в 51 книги; Ad edictum, един коментар към преторианския едикт в 83 книги.

Улпиан дава дефиницията на римското частно право и го отграничава от римското публично право в своите „Институции“, които представляват учебник за начинаещи юристи. Според него интересът, който правната норма защитава е разграничаващ фактор между частното и публичното право. Частното право защитава интереса на частни лица, а публичното – на римската държава.

Улпиан умира в 228 година в Рим.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Дион Касий, 80,1
  • Андреев, Михаил. „Римско частно право“, Издателство на БАН, София, 1992.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]