Ундерберг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ундерберг (на немски: Underberg) е германски диджестив, съдържащ над 400 успокояващи билки от 43 страни. Продукта на тази немска марка е безспорен лидер на пазара на билкови ликьори и горчивки по света.

Носи името на откривателя си Хуберт Ундерберг. Получава се от комбинация на билки от 43 страни. След дестилация отлежава няколко месеца в бъчви. В сегашните малки бутилки се бутилира след 1940 г. Напитката се предлага след ядене. Алкохолното съдържание е 44%.

След смъртта на Емил Ундерберг през 1958 г., съпругата му Маргарет заема мястото му в управлението на фирмата като партньор. Три години по-късно компанията построява осем етажен комплекс с апартаменти, офис, цех за бутилиране и склад в Западен Берлин. Започвайки през 1962 г. със 78 служители, новото дъщерно дружество, произвежда по 200,000 порционни бутилки на ден. Част от тази продукция се изнася за Източна Германия и другите страни от Източна Европа чрез търговец на едро базиран в Хамбург. Underberg е първото западно германско предприятие, което през 1972 година успява да получи разрешение от правителството на Източна Германия да доставя продуктите си на държавният дестилатор Bärensiegel в Източен Берлин, където ликьора е бутилиран и след това изнасян в страните зад Желязната завеса.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]