Университетски медицински център Утрехт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Университетски медицински център „Утрехт“
Red Cross icon.svg
UMC Heidelberglaan-100 Uithof Utrecht Nederland-02.JPG
МестоположениеУтрехт
Основана1999 г.
Видуниверситетска болница
Обвързан университетУтрехтски университет
Легла1000
Уебсайтumcutrecht.nl
Университетски медицински център „Утрехт“ в Общомедия

Университетски медицински център „Утрехт“ е обществена болница в холандския град Утрехт. Тя е най-голямата болница в града с над 1000 болнични легла и 11 000 души персонал. Болницата е обвързана с Утрехтския университет и е един от единайсетте травматологични центъра в страната.

Настоящият медицински център е създаден през 1999 г. от Университетската болница към Утрехтския университет, Детската болница „Вилхелмина“ и Медицинския факултет към Утрехтския университет.

Университетската болница е открита през 1872 г. и някога е била в рамките на града. В средата на 1980-те се премества в нов кампус в източните покрайнини на Утрехт, в непосредствена близост до университета. Старите сгради са разрушени или преустроени в жилищни сгради. Детската болница е открита през 1888 г., а през 1999 г. се премества в нова сграда в непосредствена близост до Общата болница. В новата сграда на университета се помещава и кръвна банка и Централната военна болница на Холандия. Кампусните сгради са свързани чрез подземни проходи.

Университетският медицински център е член на Федерацията на университетските болници в Холандия.

Центърът разполага и с голяма болница за хора, претърпели инциденти. Тя е предназначена за третиране на групи от повече от пет жертви в случай на големи катастрофи, военни жертви или в случай на особени заразни болести. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]