Фармакодинамика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Фармакодинамика е изучаването на биохимичните и физиологичните ефекти на лекарства върху тялото или тези на микроорганизми или паразити в или върху тялото, както и механизмите на действие на лекарството и връзката между концентрацията на лекарствата и техния ефект. [1] Доминиращ пример за отношенията лекарство-рецептор се моделира по следния начин:

,

където L = лигант (лекарство), R = рецептор (място на прикрепване), реакционна динамика, която може да се изучава математически чрез карти, изобразяващи локацията и движението на термодинамична свободна енергия. Фармакодинамика често се разглежда обобщено, както изучаването на това, което медикаментът прави с тялото, докато фармакокинетика е изучаването на това, което тялото прави като реакция на лекарствените препарати. Понякога фармакодиманиката е абревиирана като „ФД“, а фармакокинетиката като „ФК“, в английски „PD“, pharmacodynamics и „PK“, pharmacokinetics и съответно PK/PD модели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lees P, Cunningham FM, Elliott J. Principles of pharmacodynamics and their applications in veterinary pharmacology // J. Vet. Pharmacol. Ther. 27 (6). 2004. DOI:10.1111/j.1365-2885.2004.00620.x. с. 397–414.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Pharmacodynamics в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​