Фердинанд Ласал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Фердинанд Ласал
германски философ и политик

Роден
Починал
31 август 1864 г. (39 г.)
Философия
Регион Западна философия
Епоха Философия на XIX век
Школа Социализъм
Фердинанд Ласал в Общомедия
"Голямата петорка" на немската социалдемокрация - Август Бебел, Вилхелм Либкнехт, Карл Маркс, Карл Тьолке и Фердинанд Ласал

Фердинанд Ласал (на немски: Ferdinand Lassalle) е немски философ, юрист, икономист и политически деятел от еврейски произход.

Идеологически възгледи и обществено-политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Фердинанд Ласал е социалист и деец на германското работническо движение. Един от основателите на Германския работнически съюз (1863 г.). Явявя се опортюнист на Маркс.

Ласал е републиканец и поддръжник на пангерманизма. Обявява се в защита на всеобщото избирателно право и срещу присъединяването към Прусия на Елзас и Лотарингия.

Още млад се забърква в редица любовни афери. Успява да разведе графиня София Гацфелд. През януари 1864 г. Ласал се влюбва в 16-годишната Елена, католичка и дъщеря на дипломат. Баща й, разбира за връзката й с Ласал, както и за неговия произход, и изисква от дъщеря си да скъса отношенията си с него, както и да продължи връзката си със своя другар от детинство влашкия дворянин Янко Раковиц. Ласал предизвиква дуел в който е смъртно ранен и няколко дни по-късно - на 31 август 1864 г. умира от получените рани в двубоя.

Източници[редактиране | редактиране на кода]