Фертоинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Фертоинг е способ за поставяне на кораб на две котви[1], при който съда в произволно положение при завъртането си се намира между котвите.

За корабите от клас линкор – тежък крайцер, закотвянето на две котви по способа фертоинг е доста сложна маневра, изискваща отлично обучена швартова команда и безупречна изправност на швартовото оборудване на кораба. Според нормите на Адмиралтейството тази маневра трябва да отнема 1,5 – 2,5 часа. Известни са два способа за пускане на котва на фертоинг. При продължителен престой на котва „фертоинг“, котвените канати, като правило, се увъртат. За да се избегне това, котвените вериги се разкачват и в тях се поставя особен шарнир, който се нарича фертоингова скоба.

През 1953 г. крайцерът „Свердлов“, при поставянето му на Спитхейдския рейд (Портсмът, Великобритания) изпълнява маневрата за рекордните 12 минути[2], с което удивява многобройните наблюдатели.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Военно-морской словарь. Москва, Военное издательство, 1989, 511 с. ISBN 5-203-00174-X. с. 450.
  2. flot.com – Первый послевоенный заграничный визит советского корабля

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Самойлов К. И. Морской словарь. – М.-Л.: Государственное Военно-морское Издательство НКВМФ Союза ССР, 1941
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Фертоинг“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​