Филон Бибълски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Филон Бибълски
византийски историк
Роден
64 г.
Починал
141 г. (77 г.)
Научна дейност
Област История

Филон Бибълски (около 50 г. - 138 г.) е финикийски историк, родом от Бибъл, откъдето идва и името му.

Филон пише "История на Финикия" в 9 книги, в която описва културата и религията на своя народ и предци, която не е оцеляла до днес. Той също така пише: "За градовете и за това което бе забележително в тях" в 30 книги, както и "За сдобиването и подбора на книгите" в 12 книги, "Речник на синонимите", "За юдеите", както и биография на император Адриан.

В своите философски възгледи, Филон Бибълски бил евгемерист, което ще рече, че е вярвал в това, че в и зад митовете в древната митология лежат реални исторически лица и герои, които след това били обожествени. Филон разделя на боговете на смъртни и безсмъртни: първите са небесни светила (тела) и природни стихии, а вторите - обожествени исторически личности, което го прави един вид "богослов-атеист" от периода на т.нар. ранно християнство.

Евсевий в своята "Подготовка към Евангелието" дава ценни откъси от исторически, митологични и космологични трактати за да докаже превъзходството на християнската религия. Сред тях той подобно на Александър Полигистиром, отделя голямо внимание на древната космогония и теогония, позовавайки се изпърво на книгата "Финикийска история" написана според него от Санхуниатон, и преведена на койне от Филон Бибълски.

Свидас съобщава, че Филон Бибълски бил граматик и вероятно е роден по времето на Нерон, като живял дълго време. Предава и че когато Север Герений е бил консул, Филон бил на 78 години.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]