Формалистка теория на филма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Формалистка теория на филма e филмова теория, която е фокусирана върху формалните или технически елементи на филма, с други думи осветлението, аранжировката, звука, дизайн на снимачната площадка, употреба на цветове, композиция на заснемането и редакиране. Това е една основна теория в изследванията на филма днес.

Идеологически формализъм[редактиране | редактиране на кода]

Идеологистите (ideologues) се фокусират върху това как възникващите в социо-икономическата среда натиск, напрежение и принуда създават определен стил, а автористите (auteurists) за това как авторите, т.е. режисьорите (в теорията за т.нар. авторско кино, където режисьорът е автор, букв. фр. auteur), слагат своя отпечатък върху материала. Формализмът е основно заинтересован със стила и това как той комуникира идеи, емоции и теми (много повече, отколкото твърдят критиците на формализма, според които той се концентрира върху темите на работата сама по себе си).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Bordwell, David, "Film Art: An Introduction"; McGraw-Hill; 7th edition (June, 2003).
  • Braudy, Leo, ed., "Film Theory and Criticism: Introductory Readings"; Oxford University Press; 6th edition (March, 2004).
  • Gianetti, Leo, "Understanding Movies"; Prentice Hall; 10th edition (March, 2004)
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Formalist film theory“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.