Фредерик Дар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Фредерик Дар
Фредерик Дар през 1992 г.
Фредерик Дар през 1992 г.
Псевдоним Сан Антонио, и други
Роден 29 юни 1921 г.
Бургоан Жалийо|Жалийо, Франция
Починал 6 юни 2000 г. (78 г.)
Бонфонтен, Швейцария
Професия писател
Националност Флаг на Франция Франция
Активен период 1940 – 2000
Жанр криминална литература, хумористична литература
Направление ироничен криминален роман

Повлиян от
 • Фокнър, Стайнбек
Съпруга Одет Дамезин,
Франсоаз де Каро
Уебсайт
Фредерик Дар в Общомедия

Фредерик Дар (на френски: Frédéric Dard), e френски писател, по-известен по света под псевдонима Сан Антонио, автор на повече от 250 криминални романа на френски език.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фредерик Дар е роден 29 юни 1921 г. в Жалио (днес Бургоен-Жалио-Изер, Франция, починал е на 6 юни 2000 г. в Бонфонтен, Швейцария. Единствен син на Франциск Дар и Жозефин-Ана Каде той е роден с дефект на едната ръка. Родителите му, които са заети със семейния бизнес, го оставят на отглеждане при баба му. На нея той дължи любовта си към четенето и литературата.

Икономическата криза през 1929 г. води до фалит на семейството и имущество им е разпродадено пред очите им. Те се местят да живеят в малък апартамент Лион. Дар изучава без интерес търговия в Екол Нормал Политекник „Ла Маритиниер“ в Лион.

През 1938 г. той е представен от чичо си на Марсел Гранше, основател на издателство „Lugdunum“ и на вестника „Le Mois à Lyon“. Нает е като стажант, а през 1940 г. става редактор на рекламите. Първите му статии, насърчавани от ръководителите му – д-р Едмон Локар и романистката Макс-Андре Дезерге, се публикуват анонимно във вестника от 1939 г. Привлечен от журналистиката той започава да пише и през октомври 1940 г. публикува първия си роман – „La Peuchère“. През март 1941 г. издава романа „Monsieur Joos“, който получава първа награда от издателство „Lugdunum“ и го прави известен. От 1940 до 1944 година благодарение на Марсел Гранше сътрудничи на различни парижки вестници: „Пари-Соар“, „7 жур“, в които между другото публикува разкази и новели.

Сключва брак през 1942 г. с Одет Дамезин, с която имат две деца – Патрис и Елизабет. Настанява се с нея в Лион, на ул. „Калас“ 4, където живеят от 1944 до 1949 г. Пише дески книги и популярни романи, за да изхранва семейството си, и бързо придобива популярност. Силно повлиян от американския „черен“ роман (Фокнър, Стайнбек, и др.), той се сприятелява с Жорж Сименон. Под ръководството на Клемент Жаке пише първите си романи под цветисти англоезични псевдоними. През 1949 г. след раздяла с Гранше се преместват да живеят в крайградска къща в Мусо. След няколко слаби години, през които той пише и работи за театъра.

Първият му роман „Вижте му сметката“, от издателство „Жакие“, Лион, подписан с псевдонима Сан Антонио и разказваща за героя му в първо лице, дават началото на цяла огромна серия романи. Много скоро от този роман се заинтересува Арман дьо Каро, поставил вече началото на голямото издателство за полицейски и шпионски романи – „Fleuve noir“, спечелило по-късно световна известност, и публикува два нови романа. През 1954 г. Дар и Робърт Хосейн започват дълго театрално сътрудничество.

Нарастващата популярност на комисаря Сан Антонио го кара да пише бързо и да издава все повече произведения джобен формат, дотам, че му донася проблеми с френските данъчни власти.

Бракът му с Одет Дамезин не е щастлив и в месеците преди раздялата им, той се опитва да се обеси. Оженва се отново на 14 юни 1968 г. за Франсоаз де Каро, дъщеря на Арман дьо Каро. С нея той поема към Швейцария, където строи новия си дом „Вила Сан Антонио“ в Гщаад. През 1970 г. се ражда дъщеря им Жозефин. През март 1983 г. тя е отвлечена от един телевизионен оператор искащ откуп от 2 млн. швейцарски франка, заради което вилата е трябвало да бъде продадена. Похитителят е хванат, а откупът възстановен, но това за дълго травмира писателя и дъщеря му.

Фредерик Дар поддържа много добри приятелства с писатели, артисти и художници. Любител е на сюрреализма (Рене Магрит) и хиперреализма (Доменико Ноли).

През 1978 г. купува ферма, която възстановява във вида и от 18 век, в градчето Bonnefontaine (Бонфонтен) в областта „L'Eau vive“. Там установява по-късно и новия си дом, където почива на 6 юни 2000 г. Погребан е, съгласно волята му, в гробището „Saint-Chef“ в Дофин, селото на баба му, където е живял като дете през 1930 г.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Най-популярната част от творчеството на Фредерик Дар си стават разследванията на непобедимия полицейски инспектор Сан Антонио, съвременния Гаргантюа, са описани с много хумор в 175 романа (според Дружеството на приятелите на Сан Антонио). За стила му са характерни хумор и сарказъм, изобилства с игри на думи, жаргон и неологизми и същевременно висок регистър на литературния френски. Във Франция дори е издаден „Речник на Сан Антонио“, който съдържа около 15 000 думи.

Под истинското си име Фредерик Дар е публикувал около шестдесет романа. Той използва и най-различни псевдоними за своите романи – San-Antonio (със или без тире), Frédéric Valmain, James Carter, J. Redon, Virginia Lord..., и още много, много други. За някои тях семейството му отрича да са негови, затова и броят на романите му често варира в различните изследвания и публикации. Популярния си псевдоним „Сан Антонио“ той придобива случайно след като посочва с пръст картата на САЩ в търсене на англоезично име за своя герой (град Сан Антонио, Тексас).

Изключително плодотворен писател той е автор на 288 романа, 250 новели, 20 театрални постановки (като „Снегът беше мръсен“ по Сименон, „Бел Ами“ по Мопасан, „Плътта на орхидеята“ по Джеймс Хадли Чейз, както и „Сан Антонио“, „Дамата от Чикаго“, „Мъглите на Манчестер“) и 16 киносценария. Последният роман на Фредерик Дар излиза след смъртта му и е завършен от неговия син Дара Патрис, който продължава да пише под този псевдоним.

Фредерик Дар е един от най-четените автори на ХХ век и началото на XXI век. Неговите книги са преведени в над 33 страни и в над 300 млн. екземпляра. Много от произведенията на Сан Антонио са преиздавани неведнъж – така например „История на Франция“ е препечатана 18 пъти в родината му. Всеки месец се правят не по-малко от 3 нови публикации. По романите на Сан Антонио са заснети много филми, но те не могат да предадат цялото езиково богатство на автора.

Фредерик Дар (Сан Антонио) е включен в три френски енциклопедии и речници: „Ларус“, „Робер“ и „Ашет“, нещо, което само по себе си говори за неговия голям принос към френската и световната култура.

През 1997 г. е основано Дружество на приятелите на Сан Антонио[1].

До 1992 г. в България не са издавани произведения на автора. Поради специфичния стил на автора преводът на книгите му е много труден. Преводачите на български са Любомир Найденов, Гриша Атанасов, и постигналия най-добро съответствие Теодор Михайлов.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

Серия романи за полицейския инспектор Сан Антонио[редактиране | редактиране на кода]

 1. Réglez-lui son compte
 2. Laissez tomber la fille
 3. Les souris ont la peau tendre ()
  Гаджетата имат нежна кожа, изд. „Сибия“ (1992), прев. Любомир Найденов
 4. Mes hommages à la donzelle
 5. Du plomb dans les tripes
 6. Des dragées sans baptême
 7. Des clientes pour la morgue
 8. Descendez le à la prochaine
 9. Passez-moi la Joconde
 10. Sérénade pour une souris défunte
 11. Rue des Macchabées
 12. Bas les pattes !
 13. Deuil express
 14. J'ai bien l'honneur de vous buter
 15. C'est mort et ça ne sait pas
 16. Messieurs les hommes
 17. Du mouron à se faire
 18. Le fil à couper le beurre
 19. Fais gaffe à tes os
 20. A tue … et à toi
 21. Ca tourne au vinaigre
 22. Les doigts dans le nez
 23. Au suivant de ces messieurs
 24. Des gueules d'enterrement
 25. Les anges se font plumer
 26. La tombola des voyous
 27. J'ai peur des mouches
 28. Le secret de Polichinelle
 29. Du poulet au menu
 30. Tu vas trinquer San-Antonio
 31. En long, en large et en travers
 32. La vérité en salade
 33. Prenez-en de la graine
 34. On t'enverra du monde
 35. San-Antonio met le paquet
 36. Entre la vie et la morgue
 37. Tout le plaisir est pour moi
 38. Du sirop pour les guêpes
 39. Du brut pour les brutes ()
  На зла кучка зъл прът, изд.: ИК „Колибри“, София (1993), прев. Росица Тошева
 40. J'suis comme ça
 41. San-Antonio renvoie la balle
 42. Berceuse pour Bérurier
 43. Ne mangez pas la consigne
 44. La fin des haricots
 45. Y a bon, San-Antonio
 46. De „A“ jusqu'à „Z“
 47. San-Antonio chez les Mac
 48. Fleur de nave vinaigrette
 49. Ménage tes méninges
 50. Le loup habillé en grand-mère
 51. San-Antonio chez les „gones“
 52. San-Antonio polka
 53. En peignant la girafe
 54. Le coup du Père François
 55. Le gala des emplumés
 56. Votez Bérurier ()
  Гласувайте за Берю, изд.: ИК „Колибри“, София (1994), прев. Росица Тошева
 57. Bérurier au sérail
 58. La rate au court-bouillon
 59. Vas-y Béru !
 60. Tango chinetoque
 61. Salut, mon pope !
 62. Mange et tais-toi
 63. Faut être logique
 64. Y a de l'action !
 65. Béru contre San-Antonio
 66. L'archipel des Malotrus
 67. Zéro pour la question
 68. Bravo, docteur Béru
 69. Viva Bertaga ()
  Вива Берта!, изд.: ИК „Колибри“, София (1993), прев. Тони Начева
 70. Un éléphant ça trompe
 71. Faut-il vous l'envelopper ?
 72. En avant la moujik
 73. Ma langue au Chah
 74. Ca mange pas de pain
 75. N'en jetez plus !
 76. Moi, vous me connaissez ?
 77. Emballage cadeau
 78. Appelez-moi chérie
 79. T'es beau, tu sais !
 80. Ca ne s'invente pas
 81. J'ai essayé: on peut !
 82. Un os dans la noce
 83. Les prédictions de Nostrabérus
 84. Mets ton doigt où j'ai mon doigt
 85. Si, signore
 86. Maman, les petits bateaux
 87. La vie privé de Walter Klozett
 88. Dis bonjour à la dame
 89. Certaines l'aiment chauve
 90. Concerto pour porte-jarretelles
 91. Sucette boulevard,
  Булевард „Близалез“
 92. Remets ton slip, gondolier
 93. Chérie, passe-moi tes microbes!
 94. Une banane dans l'oreille
 95. Hue, dada !
 96. Vol au-dessus d'un lit de cocu
 97. Si ma tante en avait
 98. Fais-moi des choses
 99. Viens avec ton cierge
 100. Mon culte sur la commode
 101. Tire-m'en deux, c'est pour offrir
 102. A prendre ou à lécher
 103. Baise-ball à la Baule
 104. Meurs pas, on a du monde
 105. Tarte à la crème story
 106. On liquide et on s'en va
 107. Champagne pour tout le monde
 108. La pute enchantée
 109. Bouge ton pied que je voie la mer
 110. L'année de la moule
 111. Du bois dont on fait les pipes
 112. Va donc m'attendre chez Plumeau
 113. Morpions circus
 114. Remouille-moi la compresse
 115. Si maman me voyait!
 116. Des gonzesses comme s'il en pleuvait
 117. Les deux oreilles et la queue
 118. Pleins feux sur le tutu
 119. Laissez pousser les asperges
 120. Poison d'avril, ou la vie sexuelle de Lili Pute
 121. Bacchanale chez la mère Tatzi
 122. Dégustez, gourmandes
 123. Plein les moustaches
 124. Après vous s'il en reste, monsieur le Président
 125. Chauds, les lapins (1986)
  Дерзайте пичове!, изд.: ИК „Колибри“, София (1992), прев. Теодор Михайлов
 126. Alice au pays des merguez
 127. Fais pas dans le porno
 128. La fête des paires
 129. Le casse de l'oncle Tom
 130. Bons Baisers où tu sais
 131. Le trouillomètre à zéro
 132. Circulez! Y'a rien à voir
 133. Galantine de volaille pour dames frivoles
 134. Les morues se dessalent
 135. Ca baigne dans le béton
 136. Baisse la pression, tu me les gonfles!
 137. Renifle, c'est de la vraie
 138. Le cri du morpion
 139. Papa, achète-moi une pute
 140. Ma cavale au Canada
 141. Valsez, pouffiasses
 142. Tarte aux poils sur commande (1989)
  Торта рунтавелка, изд.: ИК „Труд“, София (1998), прев. Гриша Атанасов
 143. Cocottes-minute
 144. Princesse patte-en-l'air
 145. Au bal des rombières
 146. Buffalo-Bide
 147. Bosphore et fais reluire
 148. Les cochons sont lâchés
 149. Le hareng perd ses plumes
 150. Têtes et sacs de noeuds
 151. Le silence des homards
 152. Y en avait dans les pâtes
 153. Al Capote (1992)
  Ал Капоте или бЛедна ти е фантазията, изд.: ИК „Колибри“, София (1994), прев. Максим Благоев
 154. Faites chauffer la colle ()
  Аржентсвински истории, изд.: ИК „Колибри“, София (1997), прев. Максим Благоев
 155. La matrone des sleepinges
 156. Foiridon à Morbac City
 157. Allez donc faire ça plus loin
 158. Aux frais de la princesse
 159. Sauce tomate sur canapé
 160. Mesdames vous aimez „ça“
 161. Maman, la dame fait rien qu'à me faire des choses
 162. Les huîtres me font bâiller
 163. Turlute gratos les jours fériés
 164. Les eunnuques ne sont jamais chauves
 165. Le pétomane ne répond plus
 166. T'assieds pas sur le compte-gouttes
 167. De l'antigel dans le calbute
 168. La queue en trompette
 169. Grimpe-la en danseuse
 170. Ne soldez pas grand-mère, elle brosse encore
 171. Du sable dans la vaseline
 172. Ceci est bien une pipe
 173. Trempe ton pain dans la soupe
 174. Lâche-le, il tiendra tout seul
 175. Céréales killer

Други романи[редактиране | редактиране на кода]

 • L’histoire de France (1964)
  История на Франция, изд.: ИК „Колибри“, София (2007), прев. Теодор Михайлов
 • La nurse anglaise ()
  Джуджето, изд.: ИК „Колибри“, София (2009), прев. Теодор Михайлов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Frédéric Dard “ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.