Фрийрън

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Фрийрън е наименованието на спорт, съчетаващ дисциплините паркур и стрийт трикинг. В паркур елементите се ограничават, като без излишни движения се постига по-бързото преминаване на дадено трасе или препятствия. При фрийрън ограниченията са премахнати и на фокус е по-ефектното преминаване на трасето. Във фрийрън се включват салта, поредици от ефектни ваултове.

Елементи[редактиране | редактиране на кода]

Основните салта, използвани във фрийрън, са: предно салто, задно салто, странично салто. По-сложни комбинации включват поредица от салта, салта с градуси, салта от стени и други повърхности.

Друг елемент във фрийрън са ваултове. Във фрийрън се използват ваултовете, взети от паркур, включително всякакви техни разновидности. Пример за това са vert ваулт, straddle ваулт, reverse ваулт. Използват се английските им наименования.

Особености[редактиране | редактиране на кода]

Всеки може да се занимава с фрийрън, защото това е спорт за здраве, стига да има добра физическа подготовка и хъс. Не се препоръчва да се практикува от деца под 16 години, поради факта, че тяхната костно-мускулна система е в процес на растеж, вследствие на което могат да възникнат травми и деформации, които да афектират в по-напреднала възраст.

Фрийрън е безопасен спорт, доколкото се практикува с умерен риск. Желателно е начинаещите да се запознаят с основите на спорта и началните стъпки.

Тренировки[редактиране | редактиране на кода]

Практикуващите фрийрън се разделят на отбори (crew), които тренират в затворена среда. Целта на спорта е да се прескочат границите на сивото ежедневие. Практикуващите започват да гледат с други очи на градската среда – не като ограничение, а като възможност. „Freerun“ е спорт, в който „опъваш“ възможностите си до краен предел.

Важно: Начинаещите трябва много да внимават да не се наранят. Също така трябва да направят хубава загрявка преди да започнат, защото иначе може да си контузят някоя става или кост.

Някои известни фрийрън отбора[редактиране | редактиране на кода]

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България има една Фрийрън организация, занимаваща се с разпространението и правилното практикуване на този спорт. Под нейния знак се провеждат много събития като

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Във „Фрийрън България“ членуват много отбори, събрани под общо име. Сайтове на организацията са: