Футболна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Футболна война
Информация
Период14 юли 1969 – 18 юли 1969
МястоГраницата на Салвадор и Хондурас
РезултатПреустановяване чрез ОАД
Командири и лидери
Фидел ЕнрикесОсвалдо Арелано
Сили
20 000 (армия)
1000 (Въздушни оръжия)
18 000 (армия)
1600 (Въздушни оръжия)
Жертви и загуби
900 мъртви1200 мъртви
Футболна война в Общомедия

Футболната война е краткотраен военен конфликт между държавите от Латинска Америка Салвадор и Хондурас през 1969 г.

Названието Футболна война идва от разпространеното от масмедиите становище, че причина за войната е загубата на хондураския национален отбор по футбол от отбора на Салвадор по време на международния мач, състоял се на 15 юни 1969 г. – част от квалификациите за световното първенство през 1970 г.

По-вероятната причина за войната е създаденото значително преди това погранично напрежение, а самият мач се оказва негова кулминация, връхна точка на обсебващия двете държави национализъм и на практика формален повод за започване на войната.

Една от главните причини на конфликта е самоволното заемане на селскостопански земи в граничните райони на Хондурас от безимотни салвадорски селяни. Хондураският режим се опитва да ги принуди да напуснат територията на страната. На тази политика обаче се оказва отпор от страна на властта в Салвадор, която се опасява, че връщането в страната на голям брой бедни и безимотни селяни ще наложи провеждането на аграрна реформа за оземляването им за сметка на едрите собственици и вероятна партизанска война срещу властта в страната.

Същевременно атмосферата се нажежава от медиите в двете държави. След загубата на хондураския футболен отбор в Сан Салвадор националното хондураско радио отправя апел за прогонване на салвадорските селяни от хондураска територия. Като отговор на този апел в Салвадор се провеждат масови антихондураски демонстрации. Следват погранични инциденти, което довежда до скъсване на дипломатическите отношения между двете държави.

На 14 юли салвадорската армия навлиза в хондураска територия и за кратко време военните действия вземат около 3 хиляди жертви. Войната е преустановена с посредничеството на Организацията на американските държави, но напрежението между двете държави, изразявало се в погранични инциденти, трае до 1972 г.

Войната между двете държави приключва формално със сключване на мирен договор на 30 октомври 1980 г.