Хабсбургска окупация на Сърбия (1686 – 1691)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хабсбургска окупация на Сърбия
Serbien
— Територия на Хабсбургската монархия —
Хабсбургска окупация – 1691
Знаме
флаг
      
Герб
Герб
КонтинентЕвропа
СтолицаБелград
Официален езиксръбски, немски
Религиякатолицизъм,
православие
Форма на управлениеВоенна администрация
10 септември
ИсторияРанно ново време
Хабсбургска окупация1686
Голяма турска война1683 – 99
Оттегляне на Хабсбургите10 септември 1691
Предшественик
Османска империя Османска империя
Военна граница Военна граница
Наследник
Османска империя Османска империя

Хабсбургска окупация на Сърбия се случва в периода между 1686 и 1691 като част от Голямата турска война (1683-99). Територията на сегашна Сърбия (която де юре е Османска територия) е окупирана от Хабсбургите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Хабсбургската окупация на територията на сегашна Сърбия започва през 1686 г. със завладяването на североизточната част на Бачка. По това време териториите са оспорвани между Кралство Унгария и Османската империя. През 1688 г. Хабсбургите контролират западната част на сегашна Войводина, а също и някои райони в южната част на течението на реките Сава и Дунав. През 1690 г. територията под контрол на Хабсбургите включва голяма част от сегашна Сърбия. Белград е превзет след петседмична обсада през 1688 г. Османците установяват контрол над града през 1690 г. 

Оттеглянето на Хабсбургите от територията на сегашна Сърбия върви паралелно с Великите сръбски миграции в рамките на Хабсбургската монархия.[1]

То е последвано от Карловицкия договор от 1699 г. (подписан в Сремски Карловци в съвременна Северна Сърбия), според който сръбският народ и територията на сегашна Сърбия са разделени между Османската империя и Хабсбургите. Според договора, по-голямата част от територията на сегашна Сърбия остава в пределите на Османската империя, докато в областта Бачка и част от региона Срем са предадени на Хабсбургската монархия.

Допълнителни част от територията на сегашна Сърбия са поставени под управление на Хабсбургите (военно управление) след 1718 г., когато е създадено васално сръбско кралство. 

Хабсбургски военачалници[редактиране | редактиране на кода]

Хабсбургските военачалници на територията на днешна Сърбия са:[2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ćorović 2001.
  2. Portale Storia ~ Geo Rulers Atlas Words ~ Serbia 600 ~ 1867 // Архивиран от оригинала на 2011-10-07. Посетен на 2017-12-20.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Habsburg-occupied Serbia (1686–91) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​