Ханг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ханг
Panart-freies-integrales-hang.jpg
ханг от 2010 г.
Информация
Класификация перкусионен инструмент
Сродни инструменти варели /стилпан/ и удо
Създател Феликс Рохнер,
Забина Шьорер

Ханг - е музикален перкусионен инструмент от групата на металните идиофонни инструменти.

Произход и етимология на термините[редактиране | редактиране на кода]

Ханга е сравнително нов музикален инструмент и има швейцарски произход, названието на инструмента произлиза от думата "Hang" която на немския диалект, използван в Берн, значи "ръка".

Устройство[редактиране | редактиране на кода]

Хангът има полу конусовинда плоска форма подобно на пумпал или "летяща чиния" долната част има един основен ниско звучащ тон а горната е на строена/при първата серия инструменти/ на 8 тона. Той има дължина на диаметъра 52 см и дълбочина 24 см. Горната повърхност е наречена от създателите си "Динг" а долната "Гу". Инструмента е създаден на принципа на инструменти като металните варели /стилпан, тринидат/ и Удо /Вудо/. Хангът използва модифициран вариант на резонанса на Херман вон Хелмхолц теория за резонанса и резонаторите открита още през 1850 година в музикалната акустика и физиката.

Историческо развитие и употреба[редактиране | редактиране на кода]

Хангът е музикален инструмент създаден през 2000 г. от Феликс Рохнер и Забина Шьорер в Берн, Швейцария. Тяхната компания (PANArt Hangbau AG) е първата която започва масово производство. От 2000 година насам има създадени 4 серии на Хнаг всяка нова версия се различава от предходната по различните подобрения в резонанса а също промяна и разширяване на диапазона. Последната 4 серия Ханг е създадена през 2010 г. За първи път инструмента е представен в публичното пространство на голямото търговско изложение "Musikmesse Frankfurt" през 2001 г.

Развитие на инструмента през годините

Техники на звукоизвличане[редактиране | редактиране на кода]

Звукоизвличането става без палки посредством удари с дланите и пръстите на ръцете. Чрез туширане на инструмента строя може да бъде повишен или понижен.

Звукова характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Hang има странен и необичаен звук, който напомня звука на металните варели /стилпан/ и удо. Тонът е мек и топъл с метален тембър и дълго отзвучаване може да бъде асоцииран и с ниския регистър на маримбата.

Нотиране[редактиране | редактиране на кода]

Хангът е нетранспониращ инструмент с определена височина на тона които се нотира на сол ключ. Предвид постоянните експерименти и ново въведения инструмента няма фиксиран строи затова може да бъде видян настроен на различни азиатски пентатоники, арабски маками и дори старинни ладове като например Еолийски лад.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Duden Aussprachewörterbuch (6 ed.). Mannheim: Bibliographisches Institut & F.A. Brockhaus AG. 2006.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]