Хефрен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Хефрен
Ancient Egypt Wings.svg
Фараон на Древен Египет
Статуя на Хефрен – музея в Кайро
Статуя на Хефрен – музея в Кайро
Информация
Други именаХафра, Кафре
Царуване26 години

(4-та династия)
ПредшественикДжедафре
НаследникBikheris (?), Микерин
Роден
Починал
около 2530 г. пр.н.е.
БащаХофу
ДецаKhamerernebty II, Микерин, Duaenre, Sekhemkarê, Iunmin
ПаметнициПирамида на Хефрен
Хефрен в Общомедия

Хефрен (или Хафра, Кафре) е четвъртият фараон от четвъртата династия, син на Хофу, брат на Джедафре и баща на Микерин. По време на неговото управление е построена Пирамидата на Хефрен – втората пирамида в Гиза (единствено на нея е запазена част от мраморната облицовка). Извършени са и строителни работи по сфинкса – счита се, че Хефрен е заповядал да издялат собственото му лице (или на брат си Раджедеф), вместо лъвската глава на монумента. Доказателство за това е и несъразмерната (спрямо тялото) глава на сфинкса. Важни сведения относно родословието на този фараон получаваме от папируса на Уесткар.

Царуване[редактиране | редактиране на кода]

Няма съгласие за времето на неговото царуване. Някои автори твърдят, че е между 2558 пр.н.е. и 2532 пр.н.е., а други – от периода ок. 2650 – 2480 г. пр.н.е. Херодот пише, че Khafre бил брат на Хеопс, и е ​​царувал 56 години, а според древно-египетския жрец Манетон Хефрен е царувал 66 години. Повечето учени смятат, че реалният срок е между 24 до 26 години, на базата на надписа, който е изсечен върху стените на гробницата на принц Nekure.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

Хефрен е имал няколко съпруги, най-малко 12 синове и три или четири дъщери.

  • Царица Meresankh III е дъщеря на Каваб и Хетепхерес II и по този начин племенница на Хефрен. Тя е майка на синовете му Nebemakhet Khafra е, Duaenre, Niuserre и Khentetka, и дъщеря на име Shepsetkau.
  • Царица Khamerernebty е майка на Menkaure и неговия принципал кралица Khamerernebty II.
  • Царица Hekenuhedjet е трета съпруга на Khafra. Тя се споменава в надпис от гроба на сина си Sekhemkare.
  • Предполага се, че Persenet може да е съпруга на Khafra, поради местоположението на нейния гроб. Тя е майка на Nikaure.

Известни са и други деца на Хефрен, но майките им не са идентифицирани. Това са синовете Ankhmare, Akhre, Iunmin и Iunre, а също и дъщери на име Rekhetre и Hemetre.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Ägyptisches Museum Leipzig 039.jpg Khafra - Quefrén.jpg Ägyptisches Museum Leipzig 032.jpg Ägyptisches Museum Leipzig 035.jpg
Глава на статуя на Хефрен; Египетски музей, Кайро; Georg Steindorff Leipzig, Inv.-Nr. 1947 Седяща статуя на Хефрен; Египетски музей, Кайро Глава на статуя на Хефрен; Египетски музей, Кайро; Georg Steindorff Leipzig, Inv.-Nr. 1945 Глава на статуя на Хефрен; Египетски музей, Кайро; Georg Steindorff Leipzig, Inv.-Nr. 1946