Хималайски орлови нокти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хималайски орлови нокти
Leycesteria formosa.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Plantae Растения
подцарство: Tracheobionta Васкуларни растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Dipsacales
семейство: Caprifoliaceae
род: Leycesteria Лейцестерия
вид: Leycesteria
formosa
Хималайски
орлови нокти
Научно наименование
Уикивидове Leycesteria formosa
Wall.
хималайски орлови нокти в Общомедия

Хималайските орлови нокти (Leycesteria formosa) е листопадно растение от род Лейцестерия. През есента листата придобиват червеникав оттенък. Възрастното растение е със среден размер, достига до 1,5 m височина. Хималайските орлови нокти са храст, приличащ на малко дърво с изправени клони.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Leycesteria formosa плод

Лейцестерията – хималайските орлови нокти са градински растения и се отглеждат на открито целогодишно. Понасят добре ниски температури и студени въздушни течния. За да се развива добре, се поставя на място, където ще бъде изложена на слънце поне няколко часа дневно.

Преди да настъпят зимните месеци, желателно е корените да се покрият със слой пръст и сухи листа или мулч, за да се предпази растението от студовете.

Препоръчва се не много често поливане – само от време на време, но трябва да се помни, че е добре почвата да изсъхва добре в дълбочина – на две-три седмици е достатъчно една-две кофи вода.

Видовете хималайски орлови нокти, които са отглеждани в саксия, се нуждаят от повече поливане в сравнение с градинските сортове. Същевременно те са по-чувствителни в температурно отношение – както и при много ниски, така и при много високи температури има опасност растението да развие коренови заболявания.

Пролетните дъждове и по-високите дневни температури, както и прекалено честите дъждове могат да доведат до гъбични заболявания. Препоръчва се превантивно третиране със системен фунгицид през пролетта – сезона на новия прираст. В края на зимата също превантивно е добре да се третира с инсектицид – против акари. Трябва също да се помни, че това трябва да се направи преди цъфтеж.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Лейцестерията се размножава най-лесно чрез резници – ранна пролет или късно през есента. Друг често прилаган метод е чрез привеждане.

Почви и торене[редактиране | редактиране на кода]

Този храст харесва неутрални, богати и добре дренирани почви. Лейцестерията трябва да се подхранва с тор често, практикува се редовно почвено торене от края на зимния период. Подходящо също е подхранване с тор за цъфтящи на всеки 20-25 дни, когато се полива. Ако растението (храста) е голямо, или разположено на голяма площ, може да се ползва гранулирани торове с формула за постепенно отделяне всеки 3-4 месеца. Пролетното торене се тори с богати на азот (N) и фосфор (P) торове, за да се стимулира новия растеж и цъфтежа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]