Холотип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Холотип на пеперудата Agrias amydon, съхраняван в Музея в Ълстър

Холотип е уникалният физически екземпляр (или илюстрация) на организъм, по който даден биологичен вид (или таксон от по-нисък ранг) формално е описан за първи път. Това е или уникалният екземпляр, или един от няколко такива, изрично определени за холотипни.

Например, холотипът за пеперудата от вида Lycaeides idas longinus е съхранен екземпляр от вида, който е собственост на Музея по сравнителна зоология към Харвардския университет. Изотип е дубликат на холотипа и често терминът е приложим за растения, където холотипът и изотипите са често части от едно и също растение.

Холотипът не е задължително „типичен“ за таксона екземпляр, въпреки че в идеалния случай би трябвало да е. Понякога за холотип се обявява само фрагмент от организма, особено в случаите с фосилни останки. Например, холотипът на Pelorosaurus humerocristatus (Duriatitan), голям тревопасен динозавър от долния юрски период, е фосил на кост от крака, съхраняван в Националния природонаучен музей в Лондон.

Дори и да се появи впоследствие по-добър спесимен, оригиналният холотип се запазва и не бива заменян. Ако оригиналният спесимен е видимо недостатъчен, може да се определи допълнителен уточняващ спесимен, наречен епитип.

В случай, че оригиналният холотип за даден вид е загубен, унищожен или оригиналният автор никога не е посочил холотипа, впоследствие може бъде избран друг представителен екземпляр, който в този случай се нарича неотип.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Holotype в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​