Хосе Мухика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хосе Мухика
José Mujica
уругвайски политик

Роден
20 май 1935 г. (87 г.)

Религия атеизъм
Политика
Партия Движение за народно участие
Президент
1 март 2010 – 1 март 2015
Семейство
Съпруга Лусия Тополански

Подпис Firmamujica vec.svg
Уебсайт
Хосе Мухика в Общомедия

Хосѐ Албѐрто Мухѝка Корда̀но (на испански: José Alberto Mujica Cordano), накратко Хосе Мухика, е уругвайски политик и президент на южноамерианската държава от 2010 до 2015 г. [1][2]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Хосе Мухика е роден на 20 май 1935 г. в уругвайската столица Монтевидео. През 1970 г. се присъединява към партизанското движение Тупамарос и след военния преврат през 1973 г. е арестуван. След 1985 г., когато демокрацията се възстановява, Мухика е освободен заедно с други тупамароси[3] и създава партията „Движение за участие на народа“ (на испански: Movimiento de Participación Popular, накратко МПП).

Между 1995 и 1999 г. Мухика е депутат от МПП в долната камара на уругвайския парламент, а от 2004 до 2004 г. – сенатор в горната камара. Между 2005 и 2008 г. е министър на селското стопанство.

През 1997 г. участва в документалния филм Tupamaros на Райнер Хофман и Хайди Спекона, в който Мухика заедно с другисвои другари разказва историята на партизанското движение.

През 2009 г. Мухика, когото бразилският президент Лула да Силва определя като един от своите примери[4], е избран от лявата коалиция „Френте Амплио“ (исп. Frente Amplio, на бълг. Широк фронт) за кандидат за предстоящите президентски избори. Изборите са проведени на 25 октомври същата година и Мухика успява да спечели 48%. На последвалия балотаж на 29 ноември 2009 г. той успява да убеди 53% от гласоподавателите и спечелва изборите срещу консервативния кандидат Алберто Лакале.[5] През март 2010 г. встъпва в длъжност като президент на Уругвай.

От 2005 г. Мухика е женен за сенаторката и негова съпартийка Лучиа Тополански.

Любопитна информация[редактиране | редактиране на кода]

Той живее в обикновена ферма и дарява по-голямата част от заплатата си. Водата идва от собствен кладенец в двора. Само двама полицаи го охраняват, както и Мануела – любимото им куче. Това е уникалната „резиденция“, която си е избрал.

Мухика се отказва от луксозната къща, която уругвайската държава предоставя на лидерите си, и заживява във фермата със съпругата си. До нея се стига по черен път. „Може да ви изглеждам като ексцентричен възрастен човек, но това е свободен избор“, коментира той.

В свободното си време президентът и жена му работят във фермата си – отглеждат цветя. Той води този суров начин на живот, като същевременно дарява 90% от месечната си заплата на стойност около 12 хил. долара на благотворително дружество. Това всъщност го прави най-бедният президент в света. „Живял съм по този начин през по-голямата част от живота си“, казва той. „Мога да живея само с това, което имам.“

Благотворителната му помощ подпомага бедни хора и предприемачи, които желаят да стартират малък бизнес. След като дарява парите, той получава грубо около средната работна заплата в Уругвай – 775 долара месечно. През 2010 г. посочва в годишната си данъчна декларация, че богатството му възлиза на 1800 долара – толкова струва неговият Volkswagen Beetle модел 1987 г. Същата година той дарява половината от собствеността си – земя, трактори и една къща. Те струват общо около 215 хил. долара.

Мухика е избран за държавен глава на Уругвай през 2009 г. Той прекарва 60-те и 70-те години като активен борец в редиците на уругвайските партизани по това време – група, която вдъхновява кубинската революция. Прострелван е 6 пъти. Прекарва 14 години в затвора. Повечето от тях изживява в много сурови условия за живот и в изолация, докато е освободен през 1985 г., когато Уругвай се връща към демокрацията. По думите му повечето от световните лидери страдат от „сляпата идея-фикс да постигнат растеж и потребление, сякаш противното би означавало края на света“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Табаре Васкес Президент на Уругвай (2010 – 2015) Табаре Васкес