Цветан Михайлов Димитров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цветан Михайлов Димитров
Информация
Националност българин
Роден
10 април 1951 г.
с. Долно Белотинци, област Монтана
Категория боксьор

Цветан Михайлов Димитров е роден на 10 април 1951 г. в село Долно Белотинци, област Монтана. През 1969 г. е завършил Природо-математическата гимназия в Михайловград (сега Монтана).

През 1975 г., като редовен студент е завършил Висш Машинно Електротехнически Институт в София, (сега Технически Университет – София), по специалността „Технология на машиностроенето и металорежещи машини“, с диплома „машинен инженер“, (магистър) и впоследствие повече от 14 години е работил в материалното производство.

Завършил е Народната школа за запасни офицери, Плевен.

Спортна кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1969 г., като редовен студент е започнал да тренира и да се състезава като боксьор при преподавателя по физкултура и треньор по бокс във Висш Машинно Електротехнически Институт – София, майстор на спорта Богомил Захариев (бай Божко).

Цветан Димитров се състезава за отборите по бокс на ВМЕИ – София, Академик – София, ЦСКА София, „Дунав“ – Лом и като професионален боксьор. Покрил е нормативите за майстор на спорта. Той е двукратен вицешампион и клубен шампион по бокс за мъже на България с отбор ЦСКА София и шампион по бокс за професионалисти в свръхтежка категория на България за 1992 г.

Включван е и е участвал на състезания на националния отбор на България, медалист е на международни турнири.

На 19.09.1992 г. в Киев, Украйна, Димитров играе мач срещу шампиона по бокс на Украйна в свръхтежка категория за Европейското първенство за професионалисти.

Той е първият български шампион при професионалистите в свръхтежка категория.