Църква Бетел (Скарбек)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Църква на Бетел
Карта Местоположение в Схарбек
Страна Белгия
Църква на Бетел в Общомедия

Църквата на Бетел е църковна сграда, разположена на Шосе Хаахтсестеен в брюкселската община Схарбек.

Тя е фламандса протестантско-евангелска църква, принадлежаща към Свободните евангелски общини във Фландрия. Името на църквата се отнася до библейското място Бетел и означава Дом Божий.

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата е резултат от работата на Белгийската евангелска мисия – организация, създадена в Белгия след края на Първата световна война. По време на Първата световна война американската двойка Ралф и Едит Нортън срещат в Лондон няколко белгийски войници от Изерския фронт. Те започват да изпращат пакети с храна на войниците в окопите. След войната двойката се установява в Брюксел, където основават белгийската евангелска мисия.

Тъй като църковните служби в Брюксел се провеждали на френски език, нидерландскоговорещите поискали собствени служби. Фламандската църква (Влаамче Керк) е създадена през 1923 г. Общността се събира с години на Хоудстраат, близо до Параклисовата църква. Това се случва, докато през 1950-те години улицата не е разбита, за да направи път за връзката Север-Юг. След това църквата се премества в Скарбек.

От 1998 г. свещеник в църквата е Готлиб Блокланд.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Bethelkerk_(Schaarbeek) в Уикипедия на нидерландски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​