Направо към съдържанието

Чамлъджа (квартал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Чамлъджа (на турски: Çamlıca) е озеленен квартал на район Юскюдар в азиатската част на Истанбул. Известен е с два хълма – Голям Чамлъджа (на турски: Büyük Çamlıca, 268 м) и Малък Чамлъджа (на турски: Küçük Çamlıca, 229 м) – предлагащи панорамни гледки към Мраморно море и Принцовите острови към европейската страна на Истанбул и Сарайбурну. Исторически погледнато, това са били известни красиви места, въпреки че до края на 20-ти век модерното развитие е накърнило тази красота, не на последно място, когато по хълмовете са построени поредица от радио и телевизионни кули.

Павилион Джиханума на хълма Малък Чамлъджа с Кулата Чамлъджа зад него. Каменната конструкция, стърчаща отляво, е копие на павилиона Ифтарийе в двореца Топкапъ, Истанбул.

Сред художниците, които са оставили рисунки на панорамната гледка от Голям Чамлъджа в разцвета му през 19-ти век, е роденият в Юскюдар художник Ходжа Aли Ръза.

До Чамлъджа може да се стигне с линия M5 на метрото от Юскюдар на станции Kъсъклъ и Булгурлу.

Атракции[редактиране | редактиране на кода]

Голяма джамия Чамлъджа[редактиране | редактиране на кода]

През 2019 г. най-голямата джамия в Турция, Голямата джамия Чамлъджа (на турски: Büyük Çamlıca Cami), е открита на хълма Голям Чамлъджа. Това е едва третата джамия в Турция, която има шест минарета и може да се види от голяма част от центъра на града.

Кула Чамлъджа[редактиране | редактиране на кода]

Кулата Чамлъджа на хълма Малък Чамлъджа

През 2021 г. високата 369 метра кула Чамлъджа (на турски: Çamlıca Kulesi) е открита на хълма Малък Чамлъджа, в опит да събере всички радио- и телевизионни стълбове в една структура. Тя е отворена за обществеността и има ресторант с невероятна гледка към Истанбул.

Гора Малък Чамлъджа[редактиране | редактиране на кода]

Още от 1654 г. по време на управлението на султан Мехмед IV тази гориста местност близо до метростанция Kъсъклъ е озеленена и сега е пълна със зрели широколистни и вечнозелени дървета. През 1940 г. губернаторът на Истанбул Лютфъ Kърдар го превръща в обществена зона за отдих, сега много популярна сред любителите на пикник. Сега тя се слива безпроблемно с хълма Kючюк Чамлъджа с кулата Чамлъджа, надвиснала над него.

Точно до гората е съвременната Çilehane Cami, построена до малка каменна сграда от 17-ти век, много реставрирана през вековете, където един свят човек на име Азиз Махмуд Хюдайъ Ефенди някога е живял със семейството си в две прости стаи.

Девическа гимназия Чамлъджа[редактиране | редактиране на кода]

Чилехане джамия, Малък Чамлъджа

В квартал Aджъбадем на Чамлъджа стои рушащо се дървено имение, проектирано от архитект Keмаледдин бей за вицеадмирал Aхмед Ратъп паша. Пашата никога не успява да живее в имението си поради скандал с финансирането на железопътната линия Хеджаз и през 1938 г. то е преустроено, за да помещава местната гимназия за момичета. Оттогава тя е преместена в модерна сграда, оставяйки имението на произвола на съдбата.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Çamlıca, Üsküdar в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​