Четка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Четки

Четката е инструмент с четина, косми, пера или изкуствени влакна предназначена за почистване, рисуване, ресане и други дейности. Тя е едно от най-основните и широко разпространени приспособления в бита и идва в най-различни размери, цветове и материали.

Четка за дрехи[редактиране | редактиране на кода]

Четка за дрехи

Четките за дрехи служат за премахване от дрехите на прашинки или влакна, особено от официални дрехи като костюми или палта. Понякога следствие на статичното електричество към дрехите се прилепват по-големи прашинки, растителни влакна или косми от домашни животни. Четката за дрехи обикновено е плоска, без дръжка, с не много висока, гъста, най-често естествена четина. Изработва се от дърво и по-рядко от пластмаса. Понякога за по-добър резултат, може да се намокри леко. С нея се четка само в една посока, доста нежно и деликатно.

Дължината ѝ е 20-25 сантиметра. Някои съвременни четки за дрехи са много тесни и с малко по-дълга четина.

Четка за коса[редактиране | редактиране на кода]

Четка за коса

Четката за коса е инструмент за лична хигиена и служи за разресване на косата. Те са използвани още от дълбока древност, макар да са били доста примитивни. За разресване на косата са се ползвали кости или черупки. В Средновековието ресането на косата в много райони се е считало привилегия за богатите.

Четката за коса обикновено се използва при хора с дълга коса, или поне средна на дължина, докато при късата коса се използва гребен. Изборът зависи и от гъстотата на косата. Състои се от дръжка и разширена част, на която са закрепени зъбци. Четките се изработват от най-различни материали, но най-евтините и най-популярните са от пластмаса. В същото време се срещат и дървени или изработени от рог.[1] Зъбците на четките са направени от метал или пластмаса, в редки случаи от четина. Те трябва да са тъпи и меки, за да не наранят кожата на главата.

Четките за коса трябва да се почистват от косата и измиват редовно. В днешно време има и сгъваеми четки за коси, предназначени предимно за пътуване. Размерът им е около 20-25 сантиметра, а големината на зъбците около 1,5-2 сантиметра. Четки за коса се продават в парфюмерийни, фармацефтични и фризьорски магазини.

Съществуват специални четки за котки и кучета.

Четка за зъби[редактиране | редактиране на кода]

Четка и паста за зъби

Четката за зъби е инструмент за устна хигиена и се използва за почистване и масажиране на зъбите и венците. Състои се от глава с плътно разположена четина, монтирана върху дръжка, което улеснява почистването на трудно достъпни области в устата. Пастата за зъби, която често съдържа флуорид, обикновено се използва заедно с четка за зъби, за да се повиши ефективността на почистването.

Четки за зъби с различен косъм, размер и форма са на разположение на купувача. Повечето зъболекари препоръчват да се употребяват меки или много меки четки за зъби, тъй като твърдата или средно твърдата четка за зъби може да повреди зъбния емайл и/или разкървави венците. Четките за зъби обикновено са направени от синтетични влакна, въпреки че животинска четина все още понякога се използва. Днес съществуват и електрически четки за зъби.

Четки за рисуване и боядисване[редактиране | редактиране на кода]

Четки за боядисване
Четки за рисуване

Козметична четка[редактиране | редактиране на кода]

Четка за чистене на комини[редактиране | редактиране на кода]

Четка за обувки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hair Brush Information