Шаблон:Избрана статия 21 2022

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Задната част на бункер „Тип 10“, изграден по програмата „Лимес“
Задната част на бункер „Тип 10“, изграден по програмата „Лимес“

Линията „Зигфрид“, е отбранителна линия на Нацистка Германия.

Представлява плетеница от укрепления, бункери и противотанкови съоръжения, изградена на границата с Франция. Обикновено се свързва с Втората световна война, но е започната като отговор на френската отбранителна линия „Мажино“ от 1930-те години. Линията е наричана в Германия (от 1938 г.) „Вествал“, но Съюзниците я наричат на името на подобна линия от Първата световна война, която е част от отбранителната линия „Хинденбург“ (1916 – 1917).

Линията „Зигфрид“ се простира на 630 километра, включвайки около 18 000 бункера, ровове, противотанкови препятствия и командни постове, които могат да си взаимодействат. Простира се от Клеве, на границата с Нидерландия, по западната граница на Германия, чак до град Вайл на Рейн, на границата с Швейцария.

Пропагандирано от Адолф Хитлер като приоритет, изграждането на линията „Зигфрид“ е планирано през 1936 година, а построяването ѝ започва през 1938 и продължава до 1940 година. Непосредствено преди началото на изграждането на защитния вал, през 1936 година Германия нарушава Версайския договор и Договорите от Локарно като ремилитаризира Рейнската област. още »