Шаблон:История/Избрано парченце/4

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Писмо от губернатора Мериуедър Уолкър до плувеца Ричард Халибъртън:

Хотел „Тиволи“
Анкон, Зона на Панамския канал
Във връзка с разговора ни днес, бих искал да Ви информирам, че длъжностните лица нямат възражения по Вашето предложение за преплуване на канала от Колон до Панама. Относно това, с настоящото писмо Ви предупреждавам, че ще трябва да се направят редица ваксинации. Също така искам да Ви информирам, че в Гейлърд Кът често се наблюдават алигатори.
Вие сте упълномощен да бъдете придружен от кораб, превозващ добър стрелец, фотограф и журналист. Вие сте също така имате правото да преплувате шлюзовете. Бихме искали да сте наясно, че всички разходи, направени по време на начинанието, се поемат от вас и че Панамския канал не носи отговорност за нанесените Ви вреди.
С уважение,
М. Л. Уокър
Губернатор

През следващите няколко дни, Халибъртън преплува разстоянието от 48 мили, като преминава през всичките шлюзове, чиито врати се отварят като за плавателен съд. За целта обаче, преди това на плувеца се налага да се регистрира като кораб, с всички възможни юридически последствия при сблъсък и щетите, които би могъл да причини на съоръженията на канала.

При пристигането си в Панама, Халибъртън разбира, че трябва да заплати такса според теглото си, като всеки друг кораб. И досега, SS Richard Halliburton остава „плавателния съд“, заплатил най-ниската такса за преминаването на Панамския канал - 36 цента.