Шаблон:Dmoz

от Уикипедия, свободната енциклопедия
[редактиране] [почистване] Документация

Употреба[редактиране на кода]

Настоящият шаблон е предназначен за лесно добавяне на категория от проекта „Отворена директория“ в статиите в Уикипедия, преди всичко в разделите Външни препратки. Използването му е за предпочитане пред създаването на дълги списъци с такива препратки.

Важно е да се знае, че проектът DMOZ беше закрит и описаната по-долу функционалнст вече не може да се използва!

Шаблонът има един задължителен параметър — пътят (йерархията) от имена на желаната категория в Dmoz. Например, за да добавите категорията със сайтове за град Бургас, копирате като параметър от съответния адрес, http://www.dmoz.org/World/Bulgarian/Региони/Европа/България/Област_Бургас/Бургас/, частта след домейна dmoz.org — в случая World/Bulgarian/Региони/Европа/България/Област_Бургас/Бургас/:

{{Dmoz|World/Bulgarian/Региони/Европа/България/Област_Бургас/Бургас/}}

По аналогичен начин, категорията за планинско колоездене, http://www.dmoz.org/Sports/Cycling/Mountain_Biking/, можете да добавите чрез:

{{Dmoz|Sports/Cycling/Mountain_Biking/}}

Желателно е да добавяте категории на български език, но, при отсъствието на такива, можете да добавите съответните категории на други популярни езици.

В статиите шаблонът изглежда по следния начин:

<име на статията> в архивно копие на проект „Отворена директория“

Името се попълва автоматично, но при необходимост може да бъде зададено и ръчно, като втори параметър в шаблона, например:

{{Dmoz|път/до/съответната/категория/в/Dmoz/|Друго име на статията}}

Резултатът от това ще бъде следния:

Друго име на статията в архивно копие на проект „Отворена директория“

Не забравяйте, че можете също да се регистрирате в Dmoz и да участвате в поддържането на категориите — това е особено важно за тези на български език.

Вижте също[редактиране на кода]