Шарл Месие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шарл Месие
Charles Messier
френски астроном

Роден
Починал
12 април 1817 г. (86 г.)
Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Астрономия
Шарл Месие в Общомедия

Шарл Месие (на френски: Charles Messier) е френски астроном, съставител на известния каталог на Месие на астрономическите обекти. Член на Френската академия на науките.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 юни 1730 година в Бадонвийе, регион Лотарингия, Франция, десето от дванадесетте деца на съдия-изпълнителя Никола Месие и Франсоаз Гранблез. Шест от братята и сестрите почиват в невръстна възраст.

Интересът на Шарл към астрономията е пробуден от две последователни събития: появата на голяма комета с шест опашки през 1744 г. и пръстеновидното слънчево затъмнение на 25 юли 1748. През 1751 г. Месие постъпва на работа при Жозеф-Никола Делил, астроном във френския флот, който го научава как да води прилежни записки на наблюденията си. Първото документирано наблюдение, което Месие прави, е на пасажа на Меркурий на 6 май 1753 г.

През 1774 г. Месие публикува в списанието на Френската академия на науките първата версия на своя каталог, съдържащ 45 обекта, сред които мъглявини и звездни купове. До 1781 г. списъкът нараства до 103 обекта. Целта на каталога била да помогне на астрономите и „ловците“ на комети (какъвто е бил самият Месие) да различават преходните от постоянните небесни обекти. И до днес означенията М1 до М110 от каталога се използват както от любители, така и от професионални астрономи.

През 1815 г. Месие получава сърдечен удар, който го парализира, но той успява частично да се възстанови. Две години по-късно, на 12 април 1817 година умира в съня си в дома си в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез.

Приноси на Месие[редактиране | редактиране на кода]

Най-важните приноси на Месие са откриването на следните астрономичните обекти:

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]