Шарл Месие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шарл Месие
Charles Messier
френски астроном

Роден
Починал
Париж, Франция
Погребан Пер Лашез, Париж, Франция

Националност Флаг на Франция Франция
Научна дейност
Област Астрономия
Подпис Messier's Signature.png
Шарл Месие в Общомедия

Шарл Месие (на френски: Charles Messier) е френски астроном, съставител на известния каталог на Месие на астрономическите обекти. Член на Френската академия на науките.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 26 юни 1730 година в Бадонвийе, регион Лотарингия, Франция, десето от дванадесетте деца на съдия-изпълнителя Никола Месие и Франсоаз Гранблез. Шест от братята и сестрите почиват в невръстна възраст.

Интересът на Шарл към астрономията е пробуден от две последователни събития: появата на голяма комета с шест опашки през 1744 г. и пръстеновидното слънчево затъмнение на 25 юли 1748. През 1751 г. Месие постъпва на работа при Жозеф-Никола Делил, астроном във френския флот, който го научава как да води прилежни записки на наблюденията си. Първото документирано наблюдение, което Месие прави, е на пасажа на Меркурий на 6 май 1753 г.

През 1774 г. Месие публикува в списанието на Френската академия на науките първата версия на своя каталог, съдържащ 45 обекта, сред които мъглявини и звездни купове. До 1781 г. списъкът нараства до 103 обекта. Целта на каталога била да помогне на астрономите и „ловците“ на комети (какъвто е бил самият Месие) да различават преходните от постоянните небесни обекти. И до днес означенията М1 до М110 от каталога се използват както от любители, така и от професионални астрономи.

През 1815 г. Месие получава сърдечен удар, който го парализира, но той успява частично да се възстанови. Две години по-късно, на 12 април 1817 година умира в съня си в дома си в Париж. Погребан е в гробището Пер Лашез.

Приноси на Месие[редактиране | редактиране на кода]

Най-важните приноси на Месие са откриването на следните астрономичните обекти:

Признание[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]