Шинкиокушинкай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шинкиокушинкай e направление в бойното изкуство киокушин. Името му се превежда като „истински киокушинкай“ или „нов киокушинкай“, в зависимост от това как ще бъде преведена думата шин – „истина“, „нов“.

Най-голямото от трите направления получили се след разпада на ИКО - организацията създадена от Ояма Сосай. Запазва принципите следвани от Ояма за непрофесионален характер на организацията в съответствие с принципите на Будо. Президент е Шихан Кенджи Мидори световен шампион от последното световно първенство на обединената ИКО през 1991 г.

В България WKO-Shinkiokushinkai се представлява от ФБКК - Федерация Българско Карате Киокушин с председател Светлозар Велчев, който е и член на управителния съвет на Европейската киокушин организация – ЕКО. Шинкиокушинкай е най-развитото и най-многобройното направление в българския Киокушин.

Българските състезатели в това направление постигат най-големите успехи за България. Валери Димитров става двукратен световен шампион в категория 80 кг през 2005 и в тежка категория през 2009 г., и 11 ктатен европейски шампион в категориите 80, 90, +90 и абсолютна (без категории). Димитър Стефанов Попов става петкратен европейски шампион, а Елена Башкехайова става първата и засега единствена българка европейска шампионка в кумите.