Юлиян Караджов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Юлиан Караджов)
Юлиян Караджов
български биохимик
Научна дейност
ОбластБиохимия
Работил вИнститут за космически изследвания при БАН

Юлиян Караджов е български биохимик, старши научен сътрудник в Института за космически изследвания при БАН, член на екипа на Центъра за изследване на демокрацията.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Юлиян Караджов е завършил химия, има докторат по биохимия с дисертация на тема „Транспорт на калций и окислително фосфорилиране в митохондриите на мозъка“.

Юлиян Караджов преподава курс „Наркотици“ в Нов български университет, прави първото национално изследване на нелегалния пазар на наркотични вещества в България.

Позиция[редактиране | редактиране на кода]

В интервю с Фани Чоджумова за в. „Новинар“ от 15 юли 2006 г. д-р Караджов заявява: „Смъркачите на кока в Народното събрание измислиха затвор за еднократната доза.“ - Караджов е известен с подкрепата си за легализиране на употребата на канабис и безнаказано притежаване на еднократна доза наркотици от всякакъв вид, както и други подобни права и свободи за хората, употребяващи дрога. Председател е на Движение Промена.[1]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Юлиян Караджов е автор на две от най-изчерпателните и популярни издания върху темата за наркотичните вещества, издавани в България:

  • Наркотиците – почти всичко за тях. София, Изд. Дилок, 2001, 268 с. (ISBN 954-9994-04-Х) (енциклопедичен справочник за състава и свойствата на различните групи и видове наркотични вещества);
  • Канабис – наука и политика. София, Изд. Дилок, 2003, 184 с. (ISBN 9549994201) (подробно описание на произхода, състава, употребата, ефектите и законодателните ограничения за канабиса в различните държави, през различните исторически епохи).

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Д-р Юлиян Караджов: Дрогата вече стана семеен бизнес“, интервю на Фани Чоджумова, в. „Новинар“, 15 юли 2006 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]