Юлия Цезарис (сестра на Юлий Цезар)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Юлия Цезарис.

Юлия Цезарис е името на двете дъщери на проконсула Гай Юлий Цезар Старши и Аврелия Кота, родителите на диктатора Гай Юлий Цезар. И двете сестри са родени и израснали в Рим.

Първата Юлия, по-голямата[редактиране | редактиране на кода]

По-голямата Юлия (102 – 68 пр.н.е.), от двете сестри на диктатора, се омъжва, но не се знае в какъв ред, за Луций Пинарий, произхождащ от древно патрицианско семейство, [1] и за Квинт Педий. И от двамата си съпрузи, има по един син.[2] Не се знае дали по-голямата или по-малката от сестрите свидетелства срещу Публий Клодий Пулхер, когато е обвинен за неблагочестие през 61 пр.н.е.[3] Не е известно друго за живота на по-голямата от сестрите.

Втората Юлия[редактиране | редактиране на кода]

Юлия (101 пр.н.е.-51 пр.н.е.) е втората сестра на Юлий Цезар. Тази Юлия се омъжва за Марк Аций Балб, претор и комисат, който произлиза от сенаторска фамилия от съсловието на плебеите. Юлия ражда на Балб три дъщери, две от които са с неизвестно име, а средната е Ация Балба Цезония - майка на първия римски император Октавиан Август и на Октавия Младша (четвърта съпруга на триумвира Марк Антоний).

По всяка вероятност тази Юлия и нейната майка дават на съда подробни и достоверни сведения за аферата между Помпея (нейна снаха) и политика Публий Клодий Пулхер. Цезар се развежда с Помпея след скандала. Балб умира през 52 пр.н.е., а Юлия година след него. Най-малкият внук на Юлия, тогава 12-годишен и известен като Гай Октавий (бъдещия император Август) изнася на погребението ѝ знаменателна реч.

Източници[редактиране | редактиране на кода]